Tävlingslydnad med Nina Svartberg 28&29/4

I helgen har jag varit i Västerås på tävlingslydnadskurs för Nina Svartberg. Det har varit en kanon helg! Tur med vädret, bra mat, trevligt sällskap och många aha-upplevelser. Jag, bettan och Lotta gick bara som observatörer men det var oerhört givande! Man lär sig så mkt på att granska andra ekipage.

Det var en ganska blandad grupp med allt från elitlydnadsekipage till ekipage som nyligen börjat med ettan. Men alla var vädligt duktiga. Jag blev riktigt imponerad av en del. Världen är liten...träffade på ngr bekanta till bekanta som jag bara hört talas om. Sen var även Anna Simonsons(canisinstruktören som Fanny går kurs för)sambo med under lördagen.

Anteckningar från helgen:

Tävlingsmässiga förutsättningar
-första försöket-riktning-kommendering-tystnad-kroppsspråk-övergångar

*första försöket: viktigt att det alltid är första försöket som blir bäst.(för det är det som ska visas upp på tävling)
*kommendering: vara positivt! Jag och nhunden blir inte styrda av ngn kommendering
*lär hunden gilla tystnaden. Tystand, stelhet och tävlingsmässig kroppsställning är SKITHÄFTGT!
*övergångar: Fas 1:hitta sociala sätt att belöna övergång mellan moment.
Fas 2: Förbereda inför nästa moment


Tre delar som alla är viktig:
1. DELAR(här fastnar många..tänk på att även en "genomtränad" hund kan behöva backa hit då och då)
2.MOMENT
3.HELHETER

Ofta har vi en tendens att träna för mkt på en av dessa delar. Det kan vara att vi tränar för mkt detlajer(vanligt hos petiga människor) och glömmer att sätta ihop till hållbara moment. Eller så går vi för fort fram och tränar för mkt på helheten när vi egentligen behöver träna detlajer. Eller så fastnar vi i momentträningen och belönar efter varje moment under träning- vilket blir vädligt förutsägbart och ohållbart på träning.

Så här kan det se ut:(B=belöning)

b-bbb bb-b b-bb -bb -bb -b(detaljer)
-b -b -b -b -b -b(moment)
- - - - - -b(helhet)

Hitta balansen mellan dessa 3 punkter!

..........................................................................

*Ge lönelöfte("Jag lovar dig detta..om du presterar! Ett löfte är ett löfte..hunden ska lita på att den får sin belöning om den presterar bra")
*Superviktigt att alltid träna svårare på träning än på tävling..många gör tvärtom

*Tystand= talar om att hunden gör rätt! Undvik att fastna i bekräftelseberöm och låt tystnaden betyda "du gör rätt".

*Felsignal som talar om att det blev tokigt. "Oj..nu blev det FEL!" Se till att alltid göra om den biten som blev fel...om hunden exempelvis tappar fokus i fotgående så kliv ur på en gång och tala om att det blev fel..gör om hela sträckan igen så att hunden får möjlighet att göra rätt där den först gjorde fel. Om vi rättar hunden när den gör fel och sen fortsätter fotgåendet så är risken stor att hunden inte lär sig speciellt mkt...och kommer då även göra fel nästa gång. Alltså: gör alltid om den biten som blev fel!

*HJÄLPER: allt som sker INNAN beteendet är hjälper och ska arbetas bort. Allt som sker efter beteendet är belöning. En hjälp kan ju såklart också vara en belöning till en början

Muntlig signal+hjälp= ALDRIG samtidigt! För då kommer vi inte kunna arbeta bort hjälpen. För hjälpen tar över och hunden hör ej den muntliga signalen.

Muntlig signal och sen hjälp= Ok! Då har hunden chans att höra ordet!

*RUTINER
Ge rätt känsla innan start(pigga upp eller dämpa)
Försök ej ge gratis lek för att "pigga" upp hunden utan visa hellre leksaken och ge ett "lönelöfte".

On/off övning tränas separat. Lek och avsluta när hunden tycker det är som roligast. Invänta rätt ansiktsuttryck/känsla hos hunden. Lek lite till. Ge alltid för lite av det goda. Så såmingom kan man visa leksaken och direkt få rätt känsla hos hunden.

Det handlar om att skapa rutiner som ger hunden rätt känsla inför ett moment. Det kan vara ett ord eller ett ljud som man ofta använder vid speciella tillfällen och som hunden har en förväntan på.
Ex: ngn håller i hunden och ägaren springer iväg. När hunden är som mest motiverad kanske hunden får höra frasen "ska du springa fort" och sen släpps den. När hunden har fått rätt förväntan på ordet kan man använda den innan man gör en inkallning för att ge hunden rätt känsla inför det kommande momentet.

*Tävlingsträning: Bra att arrangera träningstävlingar där man INTE lyder tävlingsledaren. Var så olydig som möjligt och gör tvärtemot vad han säger. Hunden ska inte tro att det finns ngn annan som styr över mig..utan hunden ska tro att det är jag som bossar på planen. Tävlingsledaren ska vara oviktig för hunden!

*Håll inlärningssituationen så ren som möjligt! Träna effektivt! Vilken del ska tränas? Ödsla ej tid på saker som inte ska tränas. Ex: skippa ingångarna i fotgåendet om det inte är det du ska träna på...

Vi vill ha så många repetetioner på så kort tid som möjligt för att få effektiv träning. Ska du träna starter i fotgåendet så sätt hunden ner och kliv in vid sidan(för att slippa bekymra dig om huruvida hunden sätter sig vid sidan) och börja träna starter...

*Externbelöningar: Många väljer att inte jobba med externbelöningar eller en viss typ av belöningar eftersom de anser att hunden blir för låst på belöningen(det kan vara så) MEN oftast är det kanon med sådana belöningar så länge man ställer kravet att hunden ska tänka på sin arbetsuppgift. Tänker hunden för mkt på belöningen resulterar det i slarv och därav ingen belöning. De flesta hundar lär sig det blixtsnabbt. Och vi är ju ute efter belöningar som hunden verkligen vill jobba för. Det är ju det som är grunden till ett lyckat resultat!

*hur svarar hunden på utebliven belöning? 3 olika typer:
-frustrerade hundar(besvikelsen kommer ut genom munnen..skäller, gnäller, piper, joddlar, går på tårna, slarvar)
-hundar som lägger av(blir besvikna och tänker "nähä..det kommer inga belöningar"
-hundar som blir oroliga/ängsliga(hunden tycker det är läskigt att belöningarna intr dyker upp/ att situationen ser annorlunda ut)
...........................................................................

Momentträning

moment 1: inkallning m ställande(hunden har i detta fall redan en bra stoppteknik)
- skapa en inkallningssituation genom att slänga iväg en godis som hunden får leta rätt på medan du passar på att röra dig ifrån hunden och skapa ett inkallningsavstånd. Ställ på olika avstånd: först 3 meter, sen 4 meter..6 meter o.s.v. Öka succesivt. Rata de dåliga.

moment 2: apportering
Hunden kommer långsamt, tuggar(säkert mkt pga låg fart in), gör en lov på slutet. Har blivit en konfliktsituation där hunden visa "kolla vad jag har". Apporten ska inte vara viktig! Belöningen ska vara viktig! Apporten får gärna helt sakna betydelse..bara belöningen är bra!

Jobba med delar: fart in(hur skapa den? bra belöning bakom..klicka så fort hunden påbörjar tempoökning in..skicka externt förbi föraren), hållfast, avlämningar. Tänk på: vad är kriteriet?

Ta ej apporten med handen. Visa inget intresse för apporten. Belöningen kommer när hunden håller...inte när föraren tar apporten ur munnen. Ofta är vi rädda att klicka och slänga iväg belöningen när hunden håller. Vi är så låsta vid att vi måste ta apporten med handen innan vi ger belöningen..det är absolut inte nödvändigt och i många fall förödande(iaf vi inlärning)

Det finns en risk med att peppa vissa hundar genom att låta de se när annan hund apporterar. Det kan nämligen öka intresset lite onödigt mkt på föremålet och ge mer tugg.

moment 3: fritt följe
Belöna alltid när hunden går som bäst. Variera sträckorna. Bryt om hunden gå fel(felsignal) och gör om från början. Den lär ju både på misstag och framgångar...Titta på vilken del av fotgåendet som brister? Är det starter? Uthållighet? halter? o.s.v..vilken del behöver du jobba med? Har hunden svårt att följa med från start med full uppmärksamhet är det starterna som ska tränas separat och bli superroliga. Tänk på att variera var du ger belöningen..ibland starter, ibland halter, ibland raksträckor, ibland svängar o.s.v

Dela upp fotgåendet i 2 delar(som med andra moment)
-uthållighet(där man får räkna med att detaljerna kanske försämras)
-detaljer(ingångar, starter,tempoväxling o.s.v)

moment: framåtsändande
-viktigt med betinbgad förstärkare(klicker, belöningsord)
Kasta framåt efter "frisignal"(klick,ord)
Fastna ej i beröm, låt tystnaden bekräfta att hunden gör rätt

Att jobba med neutral hjälp kan vara en väg(ex target)
Matskål eller gruppen kan också fungera för att få upp tempot i framåtsändandet. Tänk på att det kan vara svårt att banta bort hjälpen.
egen tanke: baklängeskedja så att man börjar träna skritt från gruppen och sen galopp fram till gruppen.

moment;inkallning
Bra teknik för ingångar: hunden står rakt framför och börjar ingången med att svänga med rumpan. Alltså inte göra den klassiska u-svängen. Jobba med baken. Det är baken som påbörjar ingången- inte uppslutandet vid sidan. Denna teknik ger snabbare och snygga ingångar

Vill du träna tempo så hämma inte hunden med ett "sitt kvar" och "vänta". Låt hunden tjuva lite om den är sugen på att komma in i fotposition..iaf första gångerna.

Ge hunden rätt tanke innan inkallning. Repetera snabba ingångar innan en hel inkallning med ingång för att öka chansen att hunden gör rätt.

Träna mkt snabba ingångar separat- så att det sker i ett steg. Hund ska ej tänka förbi föraren utan snabbt in och då måste baken påbörja rörelsen in mot föraren. Ge felsignal redan när hunden påbörjar en felaktig teknik vid ingång

Vilken DEl ingången är sämst? är svängen bra men sättandet segt så är det sitt vid sidan som ska tränas separat. Skit då i svängen och träna bara snabba sitt vid sidan.

Moment: hopp över hinder
Föaren har använt target på andra sidan. Hund hoppar snabbt över, trampar på target och sätter sig sen segt på kommando. Targeten har blivit en alldeles för viktig hjälp för hunden och hunden ser den som ett stort slutmål. Hjälpen har varit kvar för länge och måste nu arbetas bort. Klipp sönder musmattan bit för bit. alternativ 2: ta bort hela mattan och låtsas bara lägga ut den. När hunden är vid den tänka punkten så klicka och skicka iväg belöningen till hunden(risk för nosande och sökbeteende efter tageten) Vid användning av matskål så kan man vända den upp och ner för att förändra/förminska hjälpen och dess betydelse.

Tänk på rutiner: Påminn hunden om vilken moment som ska utföras. Att man exempelvis säger "nu ska vi hoooppppaaaa" Ge hunden chans att förbereda sig och öka dess chans att lyckas.

moment: fritt följe med extern belöning
- har hunden drag fram eller bak? Placera belöningen på lämpligt sätt(framför eller bakom)

moment: framåtsändande(galopp till grupp och sen skritt)
Rottis med förare. Använde boll och frikommando när hunden gick bra(bollen vid gruppen)Lägg alltid bollen på samma avstånd för att skapa en minnesbild(gå rätt antal meter)
övrigt: ägarens bollbelöning tappar i värde eftersom han är snabb på att plock av honom bollen och ersätta med godis

moment: inkallning m ställande
föraren med mallen.
Håll hårt på kriteriet(farten) aldrig ställa i långsamt tempo.
En del hundar fixar inte att bli brytna/felsignalerade under inkallningen(på väg in) utan man kan få ge felsignal när hunden är framme.

Felteknik i ställandet. Nina ville ha frystekniken(hon tränade in den på isen under vintertid på korta avstånd) Använda låtsaskast på mallen

Låtsaskast: ta bort ordet "stå" för hunden hade fel assosiationer till ordet. Låtsaskast+döp tvärnit till "stå" eller i en del fall- byt ord helt. Lägg på ord när hunden tvärnitar.

Minska hjälp genom att göra hjälphanden neutral genom att inte kasta med hjälphanden.

Moment: framåtsändande med Flatten
Boll vid grupp. Säg framåt och sen varsågod. Börja banta bort hjälpen(ex lägg ut en tråkigare leksak som blir mer neutral och släng en roligare som belöning. Viktigt att ofta flytta gruppen så att hunden förstår att det är gruppen som är målet

Moment: fritt följe(med rottisen Malona)
Om vänstersväng och vänsterhalt blir dåliga och föraren rundar hunden snarare än att hunden jobbar med bakdelen så prova att "fula" lite i svängarna genom att försöka backa ur position så att hunden blir uppmärksam och måste kämpa för att komma rätt. Belöna till en början rumpans första vridning.

Kommentarer
Postat av: jontran

(vanligt hos petiga människor)......du?

2007-04-30 @ 09:18:27
Postat av: Fanny

Jag e lite avis för att jag inte kunde vara med på kursen, det låter som att de var mycket lärorikt. Lilla Yoga börjar visa sina riktiga takter nu.. Hare! Kram Fanny!

2007-04-30 @ 19:43:03
URL: http://qarmacleoyoga.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0