hett om örona

Körde ett kort lydnadspass efter jobbet. Det gick kanon! Fokuserade på ingångar och fjärr. Lovis het men koncentrerad.

Senaste tiden har jag knappt tränat något. Har bara försökt hitta gnistan hos Lovis igen. Det har nog gett lite resultat...När hon är på topp är hon verkligen på topp. Slarvig ibland men med en ganska skön inställning- tycker jag. Men det gäller att starta på rätt sätt för att få henne med från början. Blir det fel från början så sticker hon huvudet i sanden och tycker det är lite jobbigt att vara med. Eftersom jag inte vill behöva tvinga min hund att arbeta med mig vid dessa tillfällen så försöker jag hitta ett sätt att försätta henne i rätt "läge" så att vi så ofta som möjligt får en bra start.

226642-11


skogsmulle

Jag, Tia och Tias bror har varit på lite "skogsmulle".
Vi har grillat korv och spårat lite.

Medans spåren fick ligga till sig så grillade vi korv och tränade lite hund. Fast jag tränade ingenting! Lovis tyckte den unga dobbishanen i sällskapet var oerhört jobbig- och hon blev väldigt besvärad.
Jag har så svårt att låta henne "fixa det själv" och blir lätt lite mammig. Det är en svår balans...

Jag slängde ut lite godis till Lovis som hon fick leta rätt på. Plötsligt var hon bara bort. Jag är ju så van vid att hon aldrig sticker så jag blev väldigt förvånad när hon inte var i närheten. Ropade på henne men ingen Lovis kom.
Antagligen hade hon dragit till Lucys spår som låg en bit bort! Satans hund..
Hon kom springandes en stund senare med tungan hängandes som en slips och med ansiktsutrycket: "Vart har du varit, matte?"

Jag MÅSTE träna inkallning utan synintryck. Eftersom jag alltid har tränat så mkt följsamhet så har jag aldrig haft ngt behov av ngn avståndslydnad. Med en förebyggande träning så har jag velat uppnå att hon håller sig runt mig och att jag inte ska behöva kalla på henne när hon är långt bort- för hon ska inte vara långt bort. Men nu inser jag att jag måste träna lite avståndslydnad i fall att sådana här situationer dyker upp. Jag vill att hon ska komma som ett skott trots att jag är långt bort. Om hon inte ser mig så har jag typ ingen fungerande inkallning...mitt nya projekt!


Spåren..

Jag la två spår till Lovis. Ett längre spår med en spårapport och spårslut i form av matskål. Spårapporten låg nära spårslutet och så fort hon grep den fick hon spåra sig fram sista biten till matskålen.

Det andra spåret var lite kortare med tre leksaker. Jaktdutten som spårslut och två bollar i rep som hon var tvungen att leka med för att få spåra vidare.
Hon lekte jättefint! Tyvärr hade ngn snott mitt spårslut:/ Ska man behöva ta sig ut till ödemarken för att få ha spåren ifred?

226642-7



226642-5



226642-10



226642-8



226642-2



226642-12



226642-9



226642-4


lystring

Igår gick jag ner till golfbanan med Lovis och tränade lystring med lina. Slängde ut mat och lät henne leta. Började träna lystring på nära håll(där det fungerar klockrent) och belönade henne på plats med blodpudding. Det ända hon behövde göra var att titta upp- så fick hon blodpudding i skallen. Sen fick hon fortsätta leta. Självklart hade hon ingen större lust att återgå till matsöket efter blodpuddingen- men när hon insåg att det inte blev ngn mer blodpudding så gav hon upp och fortsatte leta mat. Ökade avståndet allt mer och varierade plats och tid. När jag ökade avståndet "belönade" jag en lyckad lystring med ett sitthandtecken för att sen gå fram till henne och ge blodpudding. De gånger hon inte lyssnade ryckte jag till i linan...och visade att matte har "långa handen"

Avslutade med att varva godis och leksak på lystringen genom att ibland ropa hennes namn och säga "varsågod" till en leksak som jag stack iväg med. Inkallning på avstånd kommer inte vara ngr problem så fort lystringen sitter.

Nu ska jag ut och träna med "fakesök" Ska låtsas slänga ut godis, skicka henne och träna lystring. Varierar såklart med att ibland slänga ut godis så hon inte tror att jag ENBART försöker lura henne. Då kommer hjälpen fungerar typ en gång;) Eftersom det inte finns ngt godis så kan hon inte självbelöna sig själv genom att inte lyssna...

rasval

Carina försöker övertala mig att lägger ner dobbisplanerna- och satsa på bc eller schäfer. Som om det skulle vara lättare att få tag på en bra schäfer:/
Hon ägnade många minuter åt att efterlikna en dobbis genom att vanka fram och tillbaka, fram och tiilbaka och fram och tillbaka. Plus att hon spädde på den "nerviga imagen" med att pipa, gnälla, hjässa och studsa. En dobbis är ju bara ett packet med dåliga nerver, massa stereotypt springande och okoncentration- påstod hon.

"Men nu beskriver ju du dagens dåliga dobbisar!" påpekade jag...
"Jag vill ju ha en dobbis som är så som dobbisarna egentligen SKA vara!"

Men ngr sådana fanns det tydligen inte längre...

Men när jag nämnde Maddes(Fannys uppfödare så var Carina tvungen att backa;)

Jag ska ägna kommande året åt att fundera över rasval! Fördelen är att man med tiden får allt mer kunskap och erfarenhet vilket gör det betydligt lättare att välja eftersom man kan sålla bort många raser.


Igår var jag och annica på Amazonas och åt lite lyxmat:) Sen sov jag hos Lisa...Lisa envisades med att ha Lovis sovandes inne hos henne vilket ledde till att Lovis låg och klagade större delen av natten*stackars lovis*

morgonlek

Det är antydan till sol ute! WOW! MER SOL TILL SVENSKA FOLKET!!!:)

Kom precis hem från en morgonsväng med Lovan. Vi har lekt massor

226642-11


Tumba -tur och retur

Igår åkte jag till Tobbe efter jobbet. Tog direktbussen från fruängen till Tumba- den tar sjukt lång tid men det är nice att slippa byte!
Det var skönt att slippa åka hem till en mörk och tom lägenhet.(Lisa sov hos sin pappa). Dessutom får man ju alltid massa god mat när man hälsar på Tobias:P
Snodde med lite tugg från butiken till hundarna. De fick en varsin oxstrupe och Lovis fick som vanligt sprutdiarre:/ Ska inte ge henne strupar- att jag inte lär mig!
Rocky har blivit jättelugn och sansad. Eller så är det bara jag som vant mig*skrattar*. Nää, men jag börjar gilla honom allt mer...Han har så stor perosnlighet!! Börjar förstå varför Tobbe så gärna vill ta valpar efter honom.

Imorse fick jag meddelande av vår trimmare,Svante:" jag är sjuk!"
Jaha...det var bara för mig att åka till jobbet och ringa trimkunder.
Är det JAG som ska behöva göra sånt? Jag ringde Svante när min irritation lagt sig och förklarade snällt att han faktiskt får skriva in sina bokningar i en kalender som han tar med sig hem. Så att HAN kan ringa återbud i sådana situationer. Jag ska inte behöva åka till jobbet 1-2 timmar tidigare för att ringa hans kunder..Jag är trött på att vara snäll! Om man är för snäll och gör saker mot sin vilja så blir man bitter istället...Och bitter vill man väl inte bli?

Lovis behöver mkt avståndslydnadsträning! Det insåg jag imorse- för miljonte gången. Ropar jag på henne när hon är ngr meter bort så har hon fetvadd i öronen. På nära håll har jag tränat massa mkt lystring och inkallning- även med stora störningar- men INTE på avstånd. Jag behöver en medhjälpare och/eller en skrammelburk.
En ide är att slänga ut ett godissök som hon får arbeta med. Gå ifrån henne ett visst antal meter och lämna medhjälparen hos henne. Ropar jag och hon inte kommer så tar bara medhjälparen bort henne från godissöket. Lyssnar man inte får man inte söka godis. Det är just det jag behöver arbeta med. Inkallning kontra nos/nosarbete på avstånd. Så fort näsan åker på så sorterar hon bort mig om jag är på avstånd. Kanal nos på- matte av!

Egentligen skulle jag ha pipan för den har en helt annan genomslagskraft men jag vill kunna använda rösten på avstånd också...

så det så!


Nu ska jag och Lisa äta omelett

senaste

Senaste nytt:

1. Lovis har fått ett nytt halsband(från Vibri)
Det är guldigt och så står det hennes namn på det:)

2. "Den stora isen" har smält en fjärdedel på bara ett år! Man räknar med att det nu kommer gå i en rasande fart...om tio år beräknas hela "den stora isen" vara vatten. Och eftersom vatten- til skillnad från is- inte har förmåga att reflektera solens strålar så kommer det bli sjukt varmt på jorden. Men allt det där vet vi väl redan?!

3. Jag hittade en skitsnygg dragkedjetröja på HM. Dom var typ "inne" för en massa år sen- och nu verkar de bli dags för dom att kliva in i rampljuset igen. Inte mig emot:)

4. Morgonträningen med lovis kändes bra. Tränar mkt "tigga fram lek" genom att hon slänger ner huvudet i marken. Leker en kortis, lägger henne ner, väntar på att hon lägger huvudet i marken, frikommando och mer lek.
Första gångerna var sjukt laddad på leksak men sen avtog intresset snabbt och hon sprang och luktade på ngn fläck. Då ändrade jag strategi och "krävde" lek för att hon skulle få frikommando till lukterna. Ja,...Lovis och lukter;)

226642-10


Ursvik

Jag var helt inställd på att åka till Arlanda och träffa jonathan idag- men jag hade tydligen rört ihop det! Han kommer inte förrän nästa helg...

Så jag och Lovis åkte hem till fadern och tog sovmorgon imorse.
Sen åkte vi till Ursvik och gick "tunga milen". Fast jag vet inte hur tung den blev eftersom jag inte höll mig längs stigen. Det är ju så grisigt på stigarna nu..bara lervälling på vissa ställen:/ Tappade bort mitt koppel i skogen(SOM VANLIGT! Vad är det med mig och koppel??) Var tvungen att åka hem med en lös hund. Det gick dock bra även om hon är lite jobbig att gå lös med när hon är trött. Då segar hon efter och ju mer man försöker skynda på henne- desto mer segar hon(ja, det är väl ett ganska välkänt fenomen)

Nu är lillsnärpan utslagen;) Jeusus, vad jag saknat henne!

Imorn ska jag in till stan en sväng och handla lite nya "finkläder"

Hej hopp

Jag kunde inte ha skrivit det bättre själv!

Sitter och surfar runt lite och gled in på klickerforumet...

Där fanns ett inlägg med rubriken "varför klicker??".

Diskussionen angående varför klickern är "nödvändig" ledde till att person A(som vi kallar henne för) konstaterandet att det inte är klickern som är det viktiga- utan själva TÄNKET.

Då skriver person B:

"Jag ser klickern som ett hjälpmedel, jag använder det främst idag till hundmöten och konster. men även lite då och då i vardagen. Jag ska till sist vänja av klickern och bara ta fram den då och då som en motivations höjare.

Jag klickar och berömmer verbalt. Men det bästa tycker jag är att det finns vissa dagar då man är sur eller att något har gått dåligt = svårt att berömma hunden verbalt, då klickern alltid låter likadant varje gång.

Jag använder dock inte tänket. Jag tillrättanvisar, hur beror på situationen.
Ex så tror jag inte att godis,bollar,kampleksaker eller vad det nu än är för belöning kan överträffa att jaga en kanin hos en jakthund, valla hos en vallhund och överhuvudtaget överträffa en löptik. Jag tror att det är nyttigt/ bra för min hund att veta att det finns en otrevlig sida av mig, en sida som inte hela tiden är glad och berömmer till höger och vänster. "

Johanna kan självklart inte låta bli att sucka djupt och förfäras över person Bs trångsynthet. Men när hon läser person As svar så känner hon spänningarna släppa. Tur att det finns personer som tänker steget längre.
...

Här kommer person As härliga svar:

"Där kommer ett klassiskt argument mot klickerträning, vilket jag tycker det är intressant att bemöta.

Jag har en hund som är godistokig, förr om jag tog fram en leksak när det fanns godis i min ficka så struntade hon totalt i leksaken, den fanns inte i hennes ögon då. Nu har jag lärt henne att ta leksaken oavsett hur mycket godis det finns i närheten, jag kan putta på henne med godishanden när vi kampar, vi kan kampa över en godisskål, just nu jobbar jag med att hon ska kunna kampa fast jag kastar godis på henne... Allt utan ens ett enda ont ord.

När man lärt hunden att alltid välja den belöning jag erbjuder över allt annat man kan frambringa, att hunden ska kunna jobba för torrfoder trots att någon kastar en boll mellan hennes ben, eller kunna kampa fast det landar en näve köttbullar på nosen på henne, då är det inte ett så stort steg till att få hunden att välja en köttbulle över en kanin, det är helt enkelt så världen fungerar i hundens ögon.

Mina regler är tydliga, hunden måste alltid ta den belöning jag erbjuder, oavsett situation, om jag håller på det, varför skulle hunden helt plötsligt börja välja annat bara för att det kommer en "belöning" som jag inte har kontroll över? Hunden vet ju inte att jag inte har kontroll över den.

Och dessutom, hur många hundar är det inte som tycker att en kaninjakt är värd ett rejält straff, jag kan själv räkna upp minst tre hundar på rak arm. (Jag har själv ägt en, på den tiden jag använde mig av positivt straff på det sättet.) Jag säger inte att klickerträningen säkert skulle kunna lösa problemet bättre, men jag personligen tycker det är en trevligare väg att gå."

hermans

Lisa kom förbi mig igår eftermiddag och hjälpte mig med leveranser.
Hon stannade hos mig till stägning och därefter övertalade jag henne att vi skulle åka till Hälsans Hus(hermans) och mumsa veg.buffe.
Tyckte det var lika bra att passa på när man är hundfri;)
Imorn får jag tillbaka vovven..kanske till Yogas stora sorg?

pip och skrik

Trots att resan till Tobbe igår inte var det mest upplyftande jag varit med om- så var det värt det! Jag behövde verkligen komma hemifrån och få lite miljöombyte;)

Tobbe lagade en god middag till mig(som alltid) och sen glodde vi på film och snackade skit. Pamela kom hem vid 1-tiden efter sitt krogbesök och det slutade med att vi satt uppe till tidigt på morgonkvisten och pratde strunt.
Jag har ju lyckats vända på dygnet så egentligen hade jag behövt gå och lägga mig tidigt men det får väl bli en tidig kväll i kväll istället...Kommer nog somna snabbt ikväll med tanke på min osköna sömn på Tobbes soffa. Halkade runt på den obekväma skinnsoffan hela natten och försökte hitta en bekväm sovställning samtidigt som jag väcktes en gång i timmen av Rocky som försökte smyga sig upp på mina fötter. Vi var lika envisa båda två! Jag ville INTE ha en stor Rocky sovandes på mina fötter:/

Idag har jag träffat Fanny, Kim och annika en sväng. Tanken var att vi skulle åka och spåra och att jag skulle få träffa min svamphög lite..men eftersom jag hade ont och var stel och dessutom inte hade med mig ngr träningssaker så nöjde jag mig med att pussas lite med svamphögen! Jag saknar henne som tusan men samtidigt är det sjukt skönt att vara hundfri. Tänkte nästan föreslå Fanny att vi är hundvakt åt varandra kanske en helg i månaden. Då skulle jag få tid att ladda batterierna och njuta av att vara ickelåst och Fanny skulle kunna få lite gratis "vardagsträning" av Yoga;) Vad sägs om detta?

Sen är mitt mål att ta tag i träningen till våren men med en mer lättsam inställning. Jag vill satsa på att ha roligt och lära mig att acceptera att träningen skiter sig. Får väl satsa på lite saboterings-träning för mattar;)
Det idealiska vore att få rutin på träningen och fixa en coach en gång/månaden eller oftare...

Nu ska hoppa ner i ett bad och värma min frusna kropp;)

226642-9


stänk av ångest

En gråmulen fredag som hittils har bestått av tupplurer på soffan...

Nu ska jag våga mig på en resa till Tumba. Ska försöka trotsa tröttheten och ta mig dit. Blir filmkväll med Tobbe...

Ngr dagar tillbaka har jag känt mig ångestfylld. Livet ser inte ut som det brukar och det är så mkt som hänt den senaste tiden...drabbas nästan av en "overklighetskänsla". Det är nog övergående men jag vill att känslan ska försvinna:/ Om jag säger att jag känner mig "olustig"- förstår ni känslan då?

olustig, illamående, obekväm, rastlös...

RSS 2.0