Tävlingslydnad med Nina Svartberg 28&29/4

I helgen har jag varit i Västerås på tävlingslydnadskurs för Nina Svartberg. Det har varit en kanon helg! Tur med vädret, bra mat, trevligt sällskap och många aha-upplevelser. Jag, bettan och Lotta gick bara som observatörer men det var oerhört givande! Man lär sig så mkt på att granska andra ekipage.

Det var en ganska blandad grupp med allt från elitlydnadsekipage till ekipage som nyligen börjat med ettan. Men alla var vädligt duktiga. Jag blev riktigt imponerad av en del. Världen är liten...träffade på ngr bekanta till bekanta som jag bara hört talas om. Sen var även Anna Simonsons(canisinstruktören som Fanny går kurs för)sambo med under lördagen.

Anteckningar från helgen:

Tävlingsmässiga förutsättningar
-första försöket-riktning-kommendering-tystnad-kroppsspråk-övergångar

*första försöket: viktigt att det alltid är första försöket som blir bäst.(för det är det som ska visas upp på tävling)
*kommendering: vara positivt! Jag och nhunden blir inte styrda av ngn kommendering
*lär hunden gilla tystnaden. Tystand, stelhet och tävlingsmässig kroppsställning är SKITHÄFTGT!
*övergångar: Fas 1:hitta sociala sätt att belöna övergång mellan moment.
Fas 2: Förbereda inför nästa moment


Tre delar som alla är viktig:
1. DELAR(här fastnar många..tänk på att även en "genomtränad" hund kan behöva backa hit då och då)
2.MOMENT
3.HELHETER

Ofta har vi en tendens att träna för mkt på en av dessa delar. Det kan vara att vi tränar för mkt detlajer(vanligt hos petiga människor) och glömmer att sätta ihop till hållbara moment. Eller så går vi för fort fram och tränar för mkt på helheten när vi egentligen behöver träna detlajer. Eller så fastnar vi i momentträningen och belönar efter varje moment under träning- vilket blir vädligt förutsägbart och ohållbart på träning.

Så här kan det se ut:(B=belöning)

b-bbb bb-b b-bb -bb -bb -b(detaljer)
-b -b -b -b -b -b(moment)
- - - - - -b(helhet)

Hitta balansen mellan dessa 3 punkter!

..........................................................................

*Ge lönelöfte("Jag lovar dig detta..om du presterar! Ett löfte är ett löfte..hunden ska lita på att den får sin belöning om den presterar bra")
*Superviktigt att alltid träna svårare på träning än på tävling..många gör tvärtom

*Tystand= talar om att hunden gör rätt! Undvik att fastna i bekräftelseberöm och låt tystnaden betyda "du gör rätt".

*Felsignal som talar om att det blev tokigt. "Oj..nu blev det FEL!" Se till att alltid göra om den biten som blev fel...om hunden exempelvis tappar fokus i fotgående så kliv ur på en gång och tala om att det blev fel..gör om hela sträckan igen så att hunden får möjlighet att göra rätt där den först gjorde fel. Om vi rättar hunden när den gör fel och sen fortsätter fotgåendet så är risken stor att hunden inte lär sig speciellt mkt...och kommer då även göra fel nästa gång. Alltså: gör alltid om den biten som blev fel!

*HJÄLPER: allt som sker INNAN beteendet är hjälper och ska arbetas bort. Allt som sker efter beteendet är belöning. En hjälp kan ju såklart också vara en belöning till en början

Muntlig signal+hjälp= ALDRIG samtidigt! För då kommer vi inte kunna arbeta bort hjälpen. För hjälpen tar över och hunden hör ej den muntliga signalen.

Muntlig signal och sen hjälp= Ok! Då har hunden chans att höra ordet!

*RUTINER
Ge rätt känsla innan start(pigga upp eller dämpa)
Försök ej ge gratis lek för att "pigga" upp hunden utan visa hellre leksaken och ge ett "lönelöfte".

On/off övning tränas separat. Lek och avsluta när hunden tycker det är som roligast. Invänta rätt ansiktsuttryck/känsla hos hunden. Lek lite till. Ge alltid för lite av det goda. Så såmingom kan man visa leksaken och direkt få rätt känsla hos hunden.

Det handlar om att skapa rutiner som ger hunden rätt känsla inför ett moment. Det kan vara ett ord eller ett ljud som man ofta använder vid speciella tillfällen och som hunden har en förväntan på.
Ex: ngn håller i hunden och ägaren springer iväg. När hunden är som mest motiverad kanske hunden får höra frasen "ska du springa fort" och sen släpps den. När hunden har fått rätt förväntan på ordet kan man använda den innan man gör en inkallning för att ge hunden rätt känsla inför det kommande momentet.

*Tävlingsträning: Bra att arrangera träningstävlingar där man INTE lyder tävlingsledaren. Var så olydig som möjligt och gör tvärtemot vad han säger. Hunden ska inte tro att det finns ngn annan som styr över mig..utan hunden ska tro att det är jag som bossar på planen. Tävlingsledaren ska vara oviktig för hunden!

*Håll inlärningssituationen så ren som möjligt! Träna effektivt! Vilken del ska tränas? Ödsla ej tid på saker som inte ska tränas. Ex: skippa ingångarna i fotgåendet om det inte är det du ska träna på...

Vi vill ha så många repetetioner på så kort tid som möjligt för att få effektiv träning. Ska du träna starter i fotgåendet så sätt hunden ner och kliv in vid sidan(för att slippa bekymra dig om huruvida hunden sätter sig vid sidan) och börja träna starter...

*Externbelöningar: Många väljer att inte jobba med externbelöningar eller en viss typ av belöningar eftersom de anser att hunden blir för låst på belöningen(det kan vara så) MEN oftast är det kanon med sådana belöningar så länge man ställer kravet att hunden ska tänka på sin arbetsuppgift. Tänker hunden för mkt på belöningen resulterar det i slarv och därav ingen belöning. De flesta hundar lär sig det blixtsnabbt. Och vi är ju ute efter belöningar som hunden verkligen vill jobba för. Det är ju det som är grunden till ett lyckat resultat!

*hur svarar hunden på utebliven belöning? 3 olika typer:
-frustrerade hundar(besvikelsen kommer ut genom munnen..skäller, gnäller, piper, joddlar, går på tårna, slarvar)
-hundar som lägger av(blir besvikna och tänker "nähä..det kommer inga belöningar"
-hundar som blir oroliga/ängsliga(hunden tycker det är läskigt att belöningarna intr dyker upp/ att situationen ser annorlunda ut)
...........................................................................

Momentträning

moment 1: inkallning m ställande(hunden har i detta fall redan en bra stoppteknik)
- skapa en inkallningssituation genom att slänga iväg en godis som hunden får leta rätt på medan du passar på att röra dig ifrån hunden och skapa ett inkallningsavstånd. Ställ på olika avstånd: först 3 meter, sen 4 meter..6 meter o.s.v. Öka succesivt. Rata de dåliga.

moment 2: apportering
Hunden kommer långsamt, tuggar(säkert mkt pga låg fart in), gör en lov på slutet. Har blivit en konfliktsituation där hunden visa "kolla vad jag har". Apporten ska inte vara viktig! Belöningen ska vara viktig! Apporten får gärna helt sakna betydelse..bara belöningen är bra!

Jobba med delar: fart in(hur skapa den? bra belöning bakom..klicka så fort hunden påbörjar tempoökning in..skicka externt förbi föraren), hållfast, avlämningar. Tänk på: vad är kriteriet?

Ta ej apporten med handen. Visa inget intresse för apporten. Belöningen kommer när hunden håller...inte när föraren tar apporten ur munnen. Ofta är vi rädda att klicka och slänga iväg belöningen när hunden håller. Vi är så låsta vid att vi måste ta apporten med handen innan vi ger belöningen..det är absolut inte nödvändigt och i många fall förödande(iaf vi inlärning)

Det finns en risk med att peppa vissa hundar genom att låta de se när annan hund apporterar. Det kan nämligen öka intresset lite onödigt mkt på föremålet och ge mer tugg.

moment 3: fritt följe
Belöna alltid när hunden går som bäst. Variera sträckorna. Bryt om hunden gå fel(felsignal) och gör om från början. Den lär ju både på misstag och framgångar...Titta på vilken del av fotgåendet som brister? Är det starter? Uthållighet? halter? o.s.v..vilken del behöver du jobba med? Har hunden svårt att följa med från start med full uppmärksamhet är det starterna som ska tränas separat och bli superroliga. Tänk på att variera var du ger belöningen..ibland starter, ibland halter, ibland raksträckor, ibland svängar o.s.v

Dela upp fotgåendet i 2 delar(som med andra moment)
-uthållighet(där man får räkna med att detaljerna kanske försämras)
-detaljer(ingångar, starter,tempoväxling o.s.v)

moment: framåtsändande
-viktigt med betinbgad förstärkare(klicker, belöningsord)
Kasta framåt efter "frisignal"(klick,ord)
Fastna ej i beröm, låt tystnaden bekräfta att hunden gör rätt

Att jobba med neutral hjälp kan vara en väg(ex target)
Matskål eller gruppen kan också fungera för att få upp tempot i framåtsändandet. Tänk på att det kan vara svårt att banta bort hjälpen.
egen tanke: baklängeskedja så att man börjar träna skritt från gruppen och sen galopp fram till gruppen.

moment;inkallning
Bra teknik för ingångar: hunden står rakt framför och börjar ingången med att svänga med rumpan. Alltså inte göra den klassiska u-svängen. Jobba med baken. Det är baken som påbörjar ingången- inte uppslutandet vid sidan. Denna teknik ger snabbare och snygga ingångar

Vill du träna tempo så hämma inte hunden med ett "sitt kvar" och "vänta". Låt hunden tjuva lite om den är sugen på att komma in i fotposition..iaf första gångerna.

Ge hunden rätt tanke innan inkallning. Repetera snabba ingångar innan en hel inkallning med ingång för att öka chansen att hunden gör rätt.

Träna mkt snabba ingångar separat- så att det sker i ett steg. Hund ska ej tänka förbi föraren utan snabbt in och då måste baken påbörja rörelsen in mot föraren. Ge felsignal redan när hunden påbörjar en felaktig teknik vid ingång

Vilken DEl ingången är sämst? är svängen bra men sättandet segt så är det sitt vid sidan som ska tränas separat. Skit då i svängen och träna bara snabba sitt vid sidan.

Moment: hopp över hinder
Föaren har använt target på andra sidan. Hund hoppar snabbt över, trampar på target och sätter sig sen segt på kommando. Targeten har blivit en alldeles för viktig hjälp för hunden och hunden ser den som ett stort slutmål. Hjälpen har varit kvar för länge och måste nu arbetas bort. Klipp sönder musmattan bit för bit. alternativ 2: ta bort hela mattan och låtsas bara lägga ut den. När hunden är vid den tänka punkten så klicka och skicka iväg belöningen till hunden(risk för nosande och sökbeteende efter tageten) Vid användning av matskål så kan man vända den upp och ner för att förändra/förminska hjälpen och dess betydelse.

Tänk på rutiner: Påminn hunden om vilken moment som ska utföras. Att man exempelvis säger "nu ska vi hoooppppaaaa" Ge hunden chans att förbereda sig och öka dess chans att lyckas.

moment: fritt följe med extern belöning
- har hunden drag fram eller bak? Placera belöningen på lämpligt sätt(framför eller bakom)

moment: framåtsändande(galopp till grupp och sen skritt)
Rottis med förare. Använde boll och frikommando när hunden gick bra(bollen vid gruppen)Lägg alltid bollen på samma avstånd för att skapa en minnesbild(gå rätt antal meter)
övrigt: ägarens bollbelöning tappar i värde eftersom han är snabb på att plock av honom bollen och ersätta med godis

moment: inkallning m ställande
föraren med mallen.
Håll hårt på kriteriet(farten) aldrig ställa i långsamt tempo.
En del hundar fixar inte att bli brytna/felsignalerade under inkallningen(på väg in) utan man kan få ge felsignal när hunden är framme.

Felteknik i ställandet. Nina ville ha frystekniken(hon tränade in den på isen under vintertid på korta avstånd) Använda låtsaskast på mallen

Låtsaskast: ta bort ordet "stå" för hunden hade fel assosiationer till ordet. Låtsaskast+döp tvärnit till "stå" eller i en del fall- byt ord helt. Lägg på ord när hunden tvärnitar.

Minska hjälp genom att göra hjälphanden neutral genom att inte kasta med hjälphanden.

Moment: framåtsändande med Flatten
Boll vid grupp. Säg framåt och sen varsågod. Börja banta bort hjälpen(ex lägg ut en tråkigare leksak som blir mer neutral och släng en roligare som belöning. Viktigt att ofta flytta gruppen så att hunden förstår att det är gruppen som är målet

Moment: fritt följe(med rottisen Malona)
Om vänstersväng och vänsterhalt blir dåliga och föraren rundar hunden snarare än att hunden jobbar med bakdelen så prova att "fula" lite i svängarna genom att försöka backa ur position så att hunden blir uppmärksam och måste kämpa för att komma rätt. Belöna till en början rumpans första vridning.

stressig vecka

Det har varit en ganska intensiv vecka...
I måndags var jag med Funny till Västerås på caniskurs. I Tisdags skulle jag träna klockan 19 på SATS men jag hade läst schemat slarvigt så när jag kom dit visade det sig att passet inte började förrän 20. Lika bra att vänta när jag ändå var där...När passet var klart vid 21 var jag tvungen att åka tillbaka till fruängen och hämta hunden i butiken. Och sen var det meningen att jag skulle åka hem hela vägen till Nacka...Så blev det inte! Jag hade aldrig orkat det! Stannade till på Kolgrillen och åt middag och sen sov jag hos Lisa.

I Onsdags åkte jag raka vägen hem och SOV och igår var det slyngelkurs i Fruängen.
Jossan var där med sin schäfer "Undi". Vi gick igenom koppelträning och påbörjade inlärning av "fot".
Jossan bad mig hjälpa henne med fotgåendet eftersom hon har problem med att hon hela tiden måste rätta "Undi" och påminna henne om position. Jag förklarade att det är lätt hänt att hunden blir hjälpberoende och om man hela tiden måste gå och påminna hunden om att hålla position har man ett (ursäkta) jävligt ohållbart fotgående. Har man ens ett fotgående då? Jag sa att hon måste jobba upp uthålligheten vid sidan...det var ju ingen ide att kräva att "Undi" skulle gå ett långt fot när hon inte ens hade lärt sig att starta med bibehållen kontakt. Hon hade ju egentligen inte ens lärt sig att tigga fram godis vid sidan...Jossan vill alltid hoppa från steg ett till steg hundra! Och det går inte...iaf inte om man vill att träningen ska hålla i längden!

Blev lite inspirerad av Funny och har börjat plocka fram spårapporterna under promenadtid. Gjorde det mkt under en period i somras..men nu var det ett tag sen. Tycker det är dökul att ta med apporterna ut och låta lovis snubbla över dem under promenaden. Hon blir så jäkla stolt när hon råkar få "syn" på dem...och då kommer superbelöning. Nu älskar hon apporterna...Eftersom jag lägger ut dem när hon inte ser och utan arbetstecken så kan hon inte göra fel..bara få upp ett vädligt intresse för dem!
Jag och Funny köpte en varsin fårskinnsleksak på kursen i måndags. Lovis bara älskar den! Tyvärr försvann den under vår promenad i morse. Måste beställa en ny...

Nu ska jag bada och sova! Har blivit sjuk och har haft feber och halssont sen igår kväll! Så jävla typiskt..

weightpullträningen

Jag fick arslet ur vagnen och följde med Tobbe till weightpullträningen.
Eva blev ganska överraskad att se mig där..*skrattar*
Och de flesta i weightpullklubben(det var ett litet sällskap på ca 1o personer) såg nog lite brydda ut när jag dök upp med min springer spaniel:)

Men det var verkligen roligt att se...

Vi tittade på varje hund och Eva gav förslag på hur de skulle lägga upp sin träning. Rocky och Tobbe var jätteduktiga!! Tobbe ska försöka arbeta mer med att få rocky att hela tiden fokusera mot ett tänkt mål. Vi började med en skål med köttbullar och så fort rocky tänkte framåt så fick han ett frikommando.

En del hundar var väldigt låsta vid ögonkontakten och där gick det inte att gå in och fånga "drag"-beteendet utan steg ett var att få hunden att slänga sig över matskålen utan att först be om lov.

Jag börjar inse mer och mer hur lätt det är att fastna i "ögonkontaktsfällan". Det är så lätt att tro att ögonkontakt är grunden till allt. Man har ju alltid mer eller mindre fått lära sig att kontakt är grunden till en lyckad inlärning(även då det självklart finns kontakt utan ÖGONkontakt) Men det viktigaste är att belöna rätt beteende..och många ggr kan det vara lättare att få fram om man plockar bort ögonkontakten.

Gonatt!

Vacker dag utan prickig korv

Nu börjar jag sakna min pricki korv!! Fyra dagar utan henne- det är nog rekord;) Men jag måste vänja mig för i sommar har jag också planerat att ha en del hundfri semester. Däremot har jag inte ordnat hundvakt ännu...Ska ta tag i det så fort som möjligt. Jag är så psykiskt lat! Förstår inte varför. Allt som kräver att jag planerar och tänker känns SÅ jobbigt. Orkar liksom inte ta tag i saker...

Ska träna aerobics nu på morgonen! Jag och Lisa ska dit och kämpa...Lisa är superduktig och hon har verkligen börjat hitta formen. Jag är så glad för hennes skull och det är så enormt kul att se vilka framsteg hon gör.

Efter träningen igår satt vi och solade på min balkong. Det var inte helt tokigt! Vi har ju verkligen tur med vädret...nästan sommar ute!!!

Tobbe ringer och tjatar om att jag ska följa med på weightpulling(stavas det så?) Eva ska dit idag och hjälpa klubben med deras träning och tanken är väl att hon ska kunna lyfta fram sporten lite. Folk har ju en väldigt negativ bild av denna sport(vilket kanske inte är så konstigt med tanke på att många har ett- enligt mig- tråkigt träningsupplägg) Men vi får se om jag har tid och lust...Funderar på att dra med mig Lovis dit och kika lite.


Anteckningar, Koppelträning med Eva Bodfält Okt 2005

Att hunden drar, är det ett koppelproblem?
Är det ett koppelproblem eller är det ett problem för att hunden inte lärt sig hur den får komma fram till saker?

Olika mundering
Man måste ge hunden två olika signaler, en för transport och en för träning. När det är dags att träna så byt koppel. När hunden får gå som den vill (transporteras), lägg kopplet under ena armen, är snällare än att den drar med all kraft runt halsen.

Kriterier
Kriterier är jätteviktigt! T.ex hur ska det se ut när du är nöjd med hundens prestation och belönar. Detta måste du ha väldigt klart för dig. Visualisera och sedan prisa.

Titta på passiviteten. När är hunden lugn? Står hunden still med blicken lyft och bara tittar, belöna det.

Vad gör hunden när ni agerar då hunden drar i kopplet? Är ni åtgärdare eller är ni förebyggare?

Om Lovis går fint i koppel, träna när annan hund är nära. Som belöning för fint gående - släpp kopplet och låt henne gå fram och hälsa.

Det kan lätt bli fel
Ex. 1 Hunden drar - du stannar - hunden kommer till dig och får en godisbit. Detta kan av hunden uppfattas som en belöning för att hunden drar.
Ex. 2 Hunden drar - när den inte drar - klick och godis. Kan lätt leda till en dålig kedja.

Korrigering
Om jag gör det, då måste jag också se att korrigeringen gått hem. En dålig korrigering är belönande! Och det i sin tur resulterar i ett invant beteende! Passa dig också för höga röster.

Var mammig, ge trygghet. Får hunden att vilja vara nära.
Hunden ska befinna sig bakom dig. lev dig in i att du har ett livsfarligt djur (orm) framför dig själv - böj dig ner, plocka upp det, stoppa det i fickan blixtrande snabbt - bli sedan mammig, hos matte är det tryggt, vilken tur att matte räddade dig min lille gris. = Hunden lär sig att förstå att det kan finnas otäcka saker därute om man inte håller sig nära matte som är så bra på att rädda en.

Ut i grupper för att inventera, hitta rätt beteende
Tomskäller; vänta ut, belöna när hunden är tyst! Det är ett förebyggande.
OBS: I alla situationer är det inte lämplig(avgör själv)t, då måste man korrigera (åtgärda) skällandet med en gång. Sen är det även skillnad på skällande och skällande. En hund som står och hysteriskt skäller mot tex en annan hund bör brytas.

Signal, visuell eller ord
Vad är det för signal som gör att vi får kontakt med hunden när den går i koppel? Värt att ta sig en funderare på.

Hund som slänger sig fram i kopplet
Har vi en hund som slänger sig fram, träna på dom knepiga ögonblicken i planerad form. När hunden har önskat beteende, belöna med det hunden vill ha.

Jobba först i en miljö där hunden alltid lyckas! Dvs positiv förstärkning & förebyggande.

Lär hunden en signal
Man kan lära hunden en signal som mera talar om hur jag kommer att röra mig.
- Tänk bort kopplet
- Följsamhet nära mig oavsett koppel eller inte
-- Följsamhet i mitt stopp, om jag ska använda detta som en signal

Träna in följsamhet
1. Språng - tvärstopp
2. Språng - sakta ner
3. Gå med lite tempo - gå långsammare
4. Gå - tvärstopp

Börja med att springa 5 steg & tvärstanna.
- Förstärk så fort hunden är på G att sakta ner, stanna. Men inte med spänt koppel, kopplet ska hänga löst!
-- Belöning för hundens tvärnit!

Jobba på med tempoväxlingar till att börja med.

Plocka in en retning framför er när tempoväxlingarna fungerar. Be någon locka på hunden med godis t.ex. Funkar det inte så "nolla" beteendet och gör om det.

Vilken signal är det som ska belönas?
Svar: Tempoföljsamheten

Hunden ska ha sin belöning i tempoväxlingen!

Du kan byta miljö och byta retning (person/hund/boll), men aldrig byta metod.

Förändringen blir då att: Signalen finns inte längre i halsbandet utan i mitt "kroppspråk" som hunden lär sig följa. Visst låter det underbart enkelt!

Positivt knyck
Att lära in känslighet hos hunden, ett positivt knyck - inte rycka. Ett positivt knyck kan vara en positiv signal för hunden.

Jobba fram en känslighet hos hunden. Det ska i så fall göras i slakt koppel, inte när hunden är i den andra änden på kopplet. Detta blir till slut en inkallningssignal för hunden.
En häst kan man inte börja rida ordentligt förrän den svarar på små signaler. Precis samma sak gäller en hund i kopplet.

hundfri helg

Tro det eller ej- men jag har faktiskt varit hundfri sen i torsdags! Och det är riktigt skönt...

Pappa ville låna Lovis och då ska jag se till att passa på att storstäda och frysa in massa mat. Sådant som man inte har tid för annars!

Hann med en hel del träning innan vi skildes åt. Bland annat tränar vi vändningen i freestylen som går ut på att hon ska vända upp mot mig på olika avstånd(med ryggen mot mig) för att sedan backa in mellan mina ben. Det var verkligen inte så krångligt som jag trodde..och ibland är det SÅ kul att jobba med övningar som inte kan gå så "fel". Ibland är man för rädd för att det ska fel och så vågar man inte prova sig fram...

Nu jobbar jag med belöning framför henne och klickar en halvsnurr. Sen ökar jag avståndet mer och mer till mig...och ju längre avstånd desto viktigare med belöningen framför till en början för att hon inte ska ha för mkt drag till mig. Det är ju självklart lätt att få henne att vända ryggen mot mig om hon har belöningen åt andra hållet:)

.............

Nu är det dags för lite människoträning! SATS nästa...

Snöblaskig dag med dirigeringsträning

Matte har sin pms-vecka och när hon vaknade imorse ville hon bara dra täcket över huvudet och sova bort hela dagen.

"Tyvärr, det blir ingen promenad för dig idag" mumlade hon till Lovis som inte såg ut att ha ngt emot det. Hon borrade bara in sin prickiga mule i mattes hår och grymtade trött.

Och inte blev det ngn långpromenad men ut var vi tvungna att gå. Och lite träning blev det också...

Lovis lite seg och låg i början av träningspasset(hon är ju medveten om att matte är lite pmsig) men sen skakade hon av sig det och det gick riktigt bra.

Vi gick ner på fotbollsplanen och tränade inkallning med ställande och läggande. Nu rör hon sig i galopp emot mig och tvärnitar på kommando. Har ju självklart haft problem med att hon börjat fuska med ställandet- i och med att jag alltid ställde henne på samma sträcka. Jag började då lägga ut belöningen i jämföjd med där jag planerade att ställa henne(istället för belöning bakom) och det gick ju bra ett tag..tills belöningen blev en signal att stanna. matte gick i två dumma fällor. ..Så nu rör jag mig bara ifrån henne i olika tempon. Och bara om hon galopperar emot mig får hon kommando "stå", "plats" eller "ut". Det funkar kanon! Hon lyssnar nu verkligen på kommandot. För att få till snygga stopp(vilket jag har haft enorma problem med) så har jag börjat säga "backa" vilket gav ett tvärnit. Sen har jag gjort det många gånger och nu kan jag säga "stå" och få tvärnit från galopp....

Inkallningen går ut på att hon snabbt ska röra sig ifrån en belöning för att få ett "varsågod" att springa tillbaka. enbart om hon anstränger sig så får hon ett "varsågod" eller ett "stå" kommando. Jag varvar även med att hon ibland måste komma hela vägen fram och ibland ngn gång under sträckan.

Jag tränade även med utslängda dummies- vilket gav bra stopp men tyvärr dåliga gripanden med alla tassar på. Så då valde jag att springa runt dummien och säga "apport" när hon hade bra tempo i jämhöjd med dummien. Då grep hon bra!

Vi måste fortsätta fila på gripandena...

Har ju gjort som så att jag under en period har haft snöre i apportföremålen och snabbt dragit undan om hon gripit felaktigt. Har även tränat med medhjälpare som suttit vid den utslänga apporten eller så har jag baklängeskedjat. Att hon fått starta vid apporten. Jaja..det har gett resultat men vi har en bit kvar


Tränade dirigering på em. med matskålar. En "ut"skål rakt fram och en höger och en vänster-skål. Lovis sprang lite tokigt först när jag skickade henne rakt ut(då sprang hon till höger) Hejdade henne och gjorde om. Sen sprang hon korrekt 9 av 10 ggr.

Min stjärna!

Min p?rla!

...Och så har även Johanna Och Lovis fått en plats på nätet! Trevligt!

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0