senaste nytt...

Fredag morgon- klockan är 08.02! Sitter och slevar i mig en tallrik med fil och jordgubbar och njuter av att ha en slapp morgon.
Igår var jag på tävlingslydnadskursen som jag började på förra torsdagen. Det är kul även om jag hoppats på lite mer "detaljtänk".
Tacka vet jag Eva b, Carina och canisinstruktörerna.
De har så mkt kunskap om inlärningspsykologi och ju mer kunskap man har inom det området desto mer öppnar hundvärlden upp sig för en.
Men folk som har brister i kunskapen om inlärning(eller tror att det bara finns ett sätt som är rätt) anser ofta att "min" typ av inlärning verkar "svår", "omständig" och "tillkrånglad".
Varför tänka så mkt? Varför göra det så svårt för sig själv? Det är väl bara att köra?
Har man en tikkåt hanhund- varför i hela världen ska man jobba med en löptik som belöning? Hunden får väl acceptera att löptikar är förbjudet område?! Men om den inte gör det då?! Om det bara blir en evig kamp och ett evigt lock och pock? Vem vill då träna med vem? Hur kul är träningen då?
"Ja, men använder jag löptik som belöning så är det ju inte kul hos mig. Jag vill ju att hunden ska vara med mig för att den tycker JAG är så kul och häftig och rolig att samarbeta med!"- skulle många säga.
Men om hunden lär sig att samarbeta med mig för att få tillgång till en löptik så kommer den nog tycka att jag är ganska häftig. Så länge hunden VET att det är JAG som håller i trådarna. Det är JAG som har kontroll över allt som hunden vill ha! Och om köttbullar och leksak inte fungerar- då får man tänka till lite. Det verkar folk ha svårast för. Att hitta andra vägar- att tänka steget längre och "känna" sin hund.
Personligen tycker jag inte det är ngn skillnad på att använda en hundkompis/löptik som belöning kontra extern matskål eller dylikt. Jag anser att ju fler belöningar man har desto "säkrare" blir träningen.
Hunden lär sig att alltid gå via oss för att få tillgång till saker som HUNDEN anser är en belöning. Men som sagt: då krävs det en kontroll över belöningen. Vi kan inte lära hunden att samarbeta för att få äta hästbajs om vi kör med hunden lös och hunden ibland lyckas smaska i sig på egen hand. Vi kan inte lära hunden att inte sticka efter haren om vi tränar med hunden lös och hunden får möjlighet att sticka iväg. För vi kan inte stå där med köttbulle i ena handen och haren framför oss och tro att hunden ska välja köttbullen. Det handlar inte alltid om köttbullen! Det handlar om att fundera ut vad hunden VILL ha för belöning i en viss situation- och sen hålla stenhårt på kriteriet!

Vill hunden ha en belöning(speciellt om den är väldigt het på en belöning) så är det superviktigt att aldrig vika en tim från kriteriet. Hunden kommer inse att det inte finns ngr genvägar- det går inte att fuska. Och när den har kommit till den insikten så har man en jävligt bra träning!!


I helgen ska jag och Fanny gå kantarellsök hos Carina. Jag behöver hjälp med att få Lovis att inte apportera svampuslingarna. Hon markerar fint ngr gånger- men sen faller hon in i gripande igen...

Nu ska jag städa lite här hemma! hej Hopp

Gotland(låååångt)

Fredagen den 3:e augusti(alltså för ca 2 veckor sen) åkte jag och Lisa ut till Camilla i Nynäshamn. Vi skulle få sova hos henne för att lättare kunna ta oss till färjan på Lördag morgon. Jag och Lisa skulle nämligen åka till Gotland för att cykelsemestra- hurtiga och galna som vi e:P
När vi knatade till färjan tidigt på Lördag morgon(båten gick vid 7-tiden) så kände vi oss trötta MEN laddade. Med likadana ryggsäckar och håret inflätat på samma sätt var vi redo att möta Gotland:)

Men det var ett mulet och ganska grått Gotland som hälsade oss välkomna när vi kom fram till Visby. Men jag är van- det är alltid dåligt väder när jag kommer till Visby! Så vi släpade våran tunga packning till Gotlands cykeluthyrning och hämtade ut våra cyklar och cykelkärran. Vi hade bunkrat upp med proteinpulver, vatten, barnmatsburkar(det är faktiskt riktigt bra resekost) och salta nötter. Man får ju inte glömma att äta då och då:P
Trampade iväg mot Kapelshamn. Stannade vid Krusmyntagården(en gård med massa kryddor, kaffe, sötsaker, teer och annat smått och gott). Köpte kryddor till Karin och oolongte till mig och Fanny. Sen fortsatte vi till Lickershamn som är en liten fiskeby med en känd rauker som heter "jungfrun" Där stannade vi och köpte rökt fisk i en av fiskebodarna. Satte oss och munsade i oss en sik medans vi kikade lite förstrött på "jungfrun"

Det tog bara ca 4 mil att cykla till Kapelshamn från Visby men vi var ändå helt färdiga när vi kom fram. Färdiga i skallen framförallt!
Kapelshamn är en superliten håla med en kiosk och en camping. Vi beslöt oss för att inte ta in på campingen utan valde istället att slå upp tältet vid ett litet badställe ngr kilometer från campingen. Jag tror att vi var väldigt hungriga när vi kom fram till stället där vi skulle övernatta..för både jag och Lisa stod bara och glodde på varandra- båda helt okapabla att slå upp tält eller laga mat på campingköket. jag blev irriterad på Lisa för att hon var så handlingsförlamad och hon blev nog lika irriterad på mig för att JAG var exakt lika handlingsförlamad. När vi väl fått i oss mat(bestående av kall makrill...) så gick allt liiite bättre. Tältet kom på plats och vi bäddade och gjorde oss i ordning för natten. Tänkte ta ett kvällsdopp men jag kände mig så trött och frusen. Det var nog bra att jag avstod från kvällsdoppet...för natten visade sig bli kall som döden själv! Herrejävlar vad jag frös! Jag kommer alltid minnas den natten som den värsta någonsin...
Vaknade av att jag frös så jag skakade och dessutom hade jag krampkänning i ena låret. Jag har drabbats av kramp förut när jag cyklat på Gotland(pga dålig stretching, trång sovställning i sovsäcken och kyla) och jag var så rädd att jag skulle få ett likadant krampanfall. Sist jag fick det var benen helt förlamade och jag var tvungen att dras ur tältet- för att sedan dras upp på benen som jag var tvungen att försöka röra på för att få igång dem.
Det var hemskt! Nu riskerade jag att få samma skit igen...
Började förtvivlat gnida händerna runt låret för att "få igång det" och få bort det onda...försökte röra det och gick ut ur tältet för att gå lite på det. Blev bättre för stunden men jag kunde inte somna om eftersom det gjorde ont och jag hela tiden var rädd att det skulle bli värre. Så där låg jag vaken i det iskalla tältet och grät som ett jävla barn. Lisa fick såklart inte heller sova och jag försökte sno så mkt det gick av hennes värme samtidigt som jag envisades med att försöka lägga mitt onda ben PÅ henne för att det skulle ligga högt. Jag trodde aldrig natten skulle ta slut..men alla nätter övergår ju så småningom i dag och tillslut blev det sakta ljusare ute.
Rysarnatten övergick i morgon- men den lämnade oss långt ifrån utvilade.
Klockan sex gick vi upp och tittade på hur solen sakta steg över vattnet medans vi kokade te&ägg på campingköket och värmde våra frusna kroppar.

Bet ihop och trampade vidare ngn timme senare..stannade till vid Kapelshamns camping för att fylla på våra vattenflaskor och låna toan. Köpte kaffe av den gulliga tanten som "ägde" campingen och satt där en stund i solen och drack kaffet i stora klunkar. Det smakade GOTT och jag fick lite tillfällig energi.

Sen bar det av mot Fårösund för att ta färjan över till Fårö. Vi tog småvägarna(den så kallade cykelleden) dit via kusten. Det var en jobbig, gropig och dålig väg men den var så mkt finare än stora vägen. Även om Gotlands cykelleder är dåligt skötta så ser man mer av Gotland om man väljer att följa dem. Fina hus&gårdar med stora marker utanför med hästar, kor och får.
Sen luktar det landet- och det är bra mkt härligare än lukten av bilar(hellre koskit än avgaser!)

Åkte förbi Hallshuk som är en av Gotlands största utkiksplatser. Nedanför Hallshuk sträcker en oändling vit klapperstenstrand ut sig...där ville jag stanna och bada men vi hade inte riktigt tid för det. Målet var ju Fårö.

Vi tog färjan över och såg på raukarna vid gammelgarn(om jag minns rätt) Badade fötterna lite i havet och betraktade ett ungt par som förgäves försökte ta lite snygga kort på deras alaskan..som hellre ville bada än posera på stenarna i vattnet:)

När vi tröttnat på raukar, bromsar(som det finns oförlåtligt många av på Fårö)och dåliga cykelvägar så tog vi färjan tillbaka till Fårösund. Vi beslöt oss för att fortsätta till Slite camping- trots att det var en bit dit. Vi var trötta och solvarma men vi ville bo på camping med toalätt.
Kom fram till Slite camping vid åttatiden och då hade vi cyklat ca 8 mil! Det var inte illa pinkat...Stretchade, Slog upp tält, betalade campingavgift, åt middag och tog ett kvällsdopp.(kallt men uppfriskande)På med massa varma kläder och sen var det sömn som gällde. Vi hade en del att ta igen...

Måndag morgon vaknade jag ordentligt utvilad. Trots att vi sovit bra så valde vi att ta lite av en "vilodag". Vi låg på stranden vid campingen större delen av dagen och solade, läste, badade och löste korsord. Vid 16-tiden packade vi ihop våra saker och drog vidare. Vi cyklade till Gothem havsbad och hoppades att vi skulle kunna slå upp tältet där..men tji fick vi! Marken var full av sten överallt och det var omöjligt att campa där..så vi åkte till Åminne camping där vi smög in efter stägning och därav slapp betala(det visade sig bli lite av en "grejj" att smyga in på campingar efter stägning och åka innan de hunnit öppna). Billigt och bra!
Vi följde våra campingrutiner genom att slå upp tältet(vilket vi blivit riktiga höjdare på) och laga mat. Maten bestod av tonfisk med krossad tomat, proteindryck samt nestle fruktgegga.

Besökte campingen toa innan det var dags att sova. Tvättade ansiktet fritt från sol, salt och väggdam. Smörjde in läpparna med anibakteriell salva eftersom jag kände att jag var på väg att få KalleAnka-läppar(munblåsor som får mina läppar att påminna om ett misslyckat injektionsjobb)
Betraktade mitt ansikte i spegeln och konstaterade att jag fått en del färg...

Vi vaknade redan vid 5-tiden på Tisdag morgon. Lisa var pigg och ville kliva upp och lämna campingen. Men jag ville dra mig ett tag till...man kan väl inte kliva upp HUR tidigt som helst?! Så vi drog oss en timme och sen packade vi ihop våra saker. Åt en banan och drack protein- sen smet vi därifrån.
Skönt att cykla innan solen hunnit bli för varm...det är egentligen så man "ska" göra; gå upp tidigt och cykla fram till lunch, pausa mitt på dagen när solen är het och sen fortsätta cykla fram på eftermiddagen så att man kommer fram till campingen lagom till det att receptionen hunnit stänga(så blir det billigt och bra)

Följde cykelleden till Östergarn. En låååång och gropig väg genom mossig trollskog och åkermarker. Jag kan tänka mig att många hästgårdar ligger i närheten- för snacka om härliga ridvägar! På vägen till Östergarn stannade vi på ett litet cafe och köpte kulglass. Det var grymt gott! Vidare till Östergarns kyrka där vi upptäckte att cykelkärran krånglade(jag kom att HATA den där j*vla kärrj*veln). Hjulet satt helt snett och vi var tvugna att ta ut all packning, vända på kärran och börja montera isär hela kärran- vilket visade sig vara lättare sagt än gjort. Ett tag kändes det helt jävla hopplöst..men tillslut lyckades vi:) Stolta över vår nyfunna tekniska sida cyklade vi vidare..vi var trötta, solvarma och hungriga så vi beslöt oss för att åka till den fina stranden vid Sandviken. Lisa hade bränt sig ordentligt i solen så hon behövde hamna i skuggan ett bra tag. Hon/jag behövde en låååång paus. Vi stannade där tills sent på eftermiddagen. Jag badade, solade och läste medans Lisa låg i skuggan och SOV. Jag tyckte det var en härlig dag- men Lisa var besviken för att hon inte kunde bada(pga sin brända hud) Jag övertalade henne att bada lite med kläderna på..och innan vi åkte så tog hon sig ett långt kläddopp.

Cyklade vidrae mot Ljugarns camping. Kom dit efter det att receptionen stängt. Gratis igen! Slog upp tältet, besökte toan och satte oss på den mörka stranden och hade lite barnmatsrace...sen vare sovdags

Väcktes tidigt nästa morgon av ett hejdundrande åskväder! Hela världen tycktes vibrera. Regnet öste ner ett bra tag och när det började ljusna hade det fortfarande inte upphört. Vi tröttnade på att vänta på att det skulle sluta och trampade iväg i regnet...Sprack upp framåt nio och vi fick en dag med sol och lätt bris.
Vi bestämde oss för att norrut igen för att kika på Hallshuk(den branta klippan)- eftersom vi stressat förbi den på väg till Fårö. Det ångrade vi i efterhand och tyckte att det var värt ett längre besök. Så vi tog vägen genom landet (förbi Roma, Sjonhem, Arla) mot Visby. Stannade på en pizzeria som ligger på vägen. Ägaren till pizzerian är en världskänd gourmekock som har valt att slå sig ner på Gotland för att göra "världens godaste pizzor".
Tyvärr var han inte där så det blev ingen smarrig pizza. Philippe, som han heter, kommer och går lite som han vill. Han är ofta inne i Visby och handlar råvaror- vilket innebär att man har tur om han RÅKAR vara på sin pizzeria för att kunna sälja pizza:P

Vid Visby tog vi vägen mot Fårösund med siktet inställt på Kapelshamn. Vi tänkte sova på samma ställe som vi sov på första natten(den så kallade "rysarnatten") Det kanske vilade en förbannelse över platsen för det kom att bli ännu en natt med dålig sömn. Vaknade mitt i natten av att det regnade. Jag hörde massa konstiga ljud utifrån(prassel, fotsteg och andra konstiga ljud som jag inte kunde identifera) Låg och lyssnade länge...var det ngn som smög runt bredvid tältet? Eller var det bara vågorna som slog mot stranden? Jag kom att tänka på det ganska välkända "tältmordet"- där en pappa och hans son blev knivmördade genom tältduken( när de campade vid en liten sjö mitt ute i "vildmarken" ngnstans i Norrland)Misstänkt för mordet var Tomas Quick! Fanns det ngn möjlighet att Quick hade smitit från behandlingshemmet och råkat hamna på våran lilla badplats på Gotland? Sannolikheten var minimal...men ÄNDÅ skrämde jag upp mig själv allt mer. Lisa var plötsligt också vaken och vi låg och skrämde upp varandra allt mer. Vågade oss ut för att hämta in lilla(men dock vassa) fällkniven. Lisa som hade världens hjärtklappning låg och tryckte sig emot mig resten av natten- medan jag låg på helspänn(eller iaf på halvspänn) med handen hårt sluten kring kniven. Hoppades att- ifall det fanns ngn mördare där ute- så skulle det iaf inte vara jag eller lisa som blev sönderskurna. Men om det nu råkade finnas ngn liten mördare i krokarna så skred han iaf aldrig till verket...och det var ju skönt!

De två flickorna som överlevt ännu en natt på den "förbannade platsen" startade tidigt dagen därpå. Svängde förbi campingen och den gulliga tanten för att fylla på vatten och duscha...drack en välförtjänt kopp med kaffe och sen var det dags att fortsätta mot Hallshuk. Stannade där större delen av dagen och solade och badade. Jag byggde en stenpelare av flata stenar medans Lisa lyssnade på musik. Sen tog vi massa kort från Hallshuk och jag kunde inte låta bli att luta mig otäckt långt ut över kanten för att titta ner...snacka om svindlande höjder!

Tillbaka till Visby där vi planerade att sova. Nästan framme i Visby så hade jag en nära- döden- upplevelse! Kom med alldeles för hög fart i en nerförsbacke(med den förbannade cykelkärran som vägde flera ton) och hann inte sakta in tillräckligt mkt i en kurva. Cykel och kärra vek sig som en fällkniv och jag flyger av cykelhelvetet. Kunde inte göra annat än att skratta åt det..för jag klarade mig utan ngr skador(bortsett från att jag trillade rakt in i en taggbuske). Men det var värre med cykeln..styret hade vridits åt fel håll och verkade omöjligt att vrida tillbaka och handbromsen hade lossnat. Situationen var nästan skrattretande...och båda var trötta och geggiga i hjärnan!
Vi påbörjade projekt "reparera cykel" och tillslut lyckades vi vrida tillbaka styret och Lisa fixade handbromsen. Cykeln var som ny...nåja, det syntes iaf inte att den råkat ut för en liten olycka.
När vi varit som mest uppgivna under cykelreparationen så hade jag skojat "haha..nu kan det iaf inte bli värre". Ni vet väl att det är tabu att använda den repliken? För värre blev det såklart...när vi kom fram till campingen i Visby så var det helt fullbokat. Och på alla andra campingar, vandrarhem och hotell var det också fullbokat! Såklart! vad hade vi väntat oss? Det var ju medeltidsveckan..döööhhhh! Men vad fan skulle vi göra? Trötta, svinhungriga och med sprängande huvudvärk försökte vi tänka...klockan hade redan hunnit bli runt nio och vi ville bara sova och laga mat. Jag föreslog att vi skulle åka till Tofta camping. Möjligheten fanns ju att vi dessutom kunde hitta ett ställe INNAN tofta att slå upp tältet på. Och det gjorde vi också. Bara ngn kilometer från Visby hittade vi en liten rastplats där flera husbilar och husvagnar stod parkerade. Det var till och med ngr som slagit upp tält(antagligen Tyskjävlar!) Det var förmodligen folk som befann sig i samma situation som oss eller som skulle ta nattfärjan från Visby.
Skönt med folk runt sig och dessutom fanns där ett litet hus med stora och fräscha toalätter. Underbart att få sova!

Dagen därpå åkte vi till Nordenstrands camping(som varit fullbokad kvällen innan) och kollade om det fanns tältplats från Fredag till Lördag. och det fanns det turligt nog! Så vi satte upp tältet, slängde in packningen och gick till cykeluthyrningen och lämnade in våra cyklar. Cilla skulle komma dagen därpå och "ersätta" Lisa..så det fanns ingen anledningen för oss att släpa på cyklarna när vi ändå bara skulle vara i Visby under Fredagen. Jag sa att vi ville ha tillbaka cyklarna till Lördag förmiddag(när Cilla skulle komma)- men att vi gärna ville ha nya cyklar och en ny cykelkärra(för allt bara krånglade med både cyklarna och kärran!) Det var såklart ok- och vi njöt av att vara cykellösa ett tag. Utan cyklar och utan packningen(som ju var kvar på campingen) strosade vi runt i Visby. Solen gassade och jag tror att jag hade lite solsting för jag var trött, arg och dimmig i skallen. Köpte glass på Glasshuset vid hamnen. De hade typ 100 olika sorter och det tog ett bra tag för mig att bestämma mig för 3 smaker.(de hade en sort med grekisk yoghurt och kanderade valnötter som var syndigt god!)

Senare på kvällen tog vi en pizza- som råkade bli två pizzor! Jag var omättlig efter en veckas hårt slit:P Sen kikade vi lite på medeltidsstånden med vapen, smycken, kanderade äpplen, grillat kött, rostade mandlar och mkt annat...

Drog oss så småningom tillbaka till campingen. jag bokade tvättstugan och såg till att få alla mina skitiga kläder rena. Medans tvätten var i maskin så gick vi ner till Visby strand, satte oss på bryggan och jag skrev vykort samtidigt som solen sänkte sig över havet. Min och Lisas sista kväll tillsammans. Det var lite vemodigt!
Gick och la oss tidigt eftersom Lisa skulle ta färjan hem 03.30 och jag hade lovat följa med. Väcktes av Lisa mitt i natten och halvsov fortfarande när jag klädde på mig och gick den 20 min långa promenaden med Lisa till hamnen. Vinkade av henne och gick tillbaka för att sooooovaaa meeeer!
Vaknade runt åtta. Cilla skulle komma med färjan 10.45. åt frukost och packade ihop sakerna. Mötte Cilla vid färjan och sen gick vi och åt thaibuffe. Tyvärr hamnade vi på ett ställe med en jävla dålig service och maten var ingen höjdare..men den mättade iaf och medans vi åt kikade vi på kartan och snackade ihop oss om veckan. Vi hämtade ut nya cyklar och gick tillbaka till campingen för att checka ut och lassa cykelkärran. Jag duschade lite snabbt och försökte piggna till. Jag var helt död och det kändes som om jag varit ute och festat hela natten...men efter duschen kände jag mig faktiskt betydligt piggare och RENARE!
Vi bestämde oss för att ta en tur till Lummelundagrottorna och fiskelägret Lickershamn(där jag och Lisa redan hade varit och kikat på "jungfrun") för att sedan återvända till Visby på kvällen och kika på turnespelen och stånden(det var sista "medeltidskvällen")

Lummelundagrottorna hade hunnit stänga när vi kom dit vid fyra-tiden- men vi tog en fika på cafet och träffade en lärare från vårt gamla plugg(äng).
Hon bodde på Gotland sommartid och jobbade då på cafet. Hon bjöd oss på massa bullar som började bli torra- men det är gott med torra bullar också:P

Vidare till Lickershamn. Köpte rökt vitlöksmakrill och satte oss på stranden och åt medans vi snackade massa skit och låtsades vara intresserad av "jungfrun" Sen tog vi de mysiga småvägarna tillbaka till Visby. Då hade de tunga regnmolnen tröttnat på att bara "hänga" över oss..och vi hamnade mitt i ett skyfall med regn och hagel(niiicce!) Vi blev dyngsura men vi torkade på vägen tillbaka...
Kom fram ganska sent till Visby(runt halv nio). Turnespelen började nio och innan vi gick dit bestämde vi att det var lika bra att sova i Visby om det gick att få tag på ngnstans att bo. Och vi hittade faktiskt ett rum på "Fängelset"(ett vandrarhem nära hamnen) Vi fick dela det med en japansk medeltidstönt- en tjej som inte kunde prata vare sig svenska eller engelska(iaf int mkt) Men det gjorde inte så mkt...
Dumpade våra saker och drog till Turnespelen. Tyvärr hade det redan hunnit börja och vi fick inte gå in. Så vi fick nöja oss med att glo runt bland stånden. Stannade och tittade på ngr eldsslukare som var skithäftiga. Och så var det varmt och skönt att sitta där i närheten av elden som sprutade ur deras munnar:P Efter det gick vi tillbaka till vandrarhemmet och SOV!
Och så jag SOV...Cilla hade kikat på mig när hon gått på toa under natten och morgonen och jag hade sett ut som en björn i dvala. Jag vaknade runt nio och njöt av att vara utsövd.
Fixade iordning oss och städade rummet. Checkade ut.

Tog vägen mot Tofta och planerade att stanna och bada vid Tofta strand(jävla turisthåla!) Men vädret var ingen höjdare så vi sket i baderiet. Åkte ner till Gnisvärd- en liten fiskeby- och åt lunch. Passade även på att ta ut mina förbannade flätor som kliade och spände. Det tog ett bra tag och Cilla fick hjälpa mig. Efteråt såg jag ut som ?att göra en pudel?- men vilken BEFRIELSE!!! åhh, vad skönt det var att massera min hårbotten?sen ska jag inte dela med mig av hur j*vla massa mjäll som flög ur mitt hår när jag körde händerna genom det:/

Vidare till Klintehamn där vi stannade och tog en fika på ett mysigt cafe. Nu hade solen vågat sig fram och värmde våra trötta kroppar. NICE!
Vi tog småvägarna till ett ställe inne i landet som hette Ethelhem. Där fanns ett krukmakeri där man kunde dreja sina egna krukor eller köpa färdiga. De var verkligen jättefina. Vi blev lite sugna på att dreja en kruka men eftersom det tar en vecka för dem att torka så sket vi i det. Svårt att ta med en ?otorkad? kruka på cykeln.

Vi hade hittat en sjö på kartan ngr kilometer därifrån. Observera; en SJÖ! Det betyder: SÖTVATTEN!(och det är trevligare än salta havet) Vi tänkte att det kunde vara ett bra ställe att tälta på.(hette typ Sigvalde sjö) Det tog inte lång tid att trampa dit?vi nådde ett supermysigt litet ställe med brygga och jättevarmt vatten. Lätt att slå upp tältet dessutom(bonus!) Vi simmade en massa, tvättade håret(jag tvättade det oändligt länge efter mina snuskiga flätor) och åt middag. Sen satt vi på bryggan i våra ?nattkläder? och sörplade te. Vi kom på att det nästan är ett måste att använda ?lock? till campingköket för att få vattnet att koka(det var DÄRFÖR jag och Lisa aldrig lyckades få äggen bra när vi försökte få dem att koka). Sen kröp vi in i tältet, läste och skrev en stund och sen väntade en välförtjänt sömn..

Måndag morgon och jag vaknade runt halv nio. Tog ett härligt morgondopp och åt frukost på bryggan. Te med räkost på grovmacka. Mums!
Packade ihop tält och allt för att dra vidare. Idag var det dags att se Hoburgen(längst ner på Södra Gotland)
Vi tog vägen via Lye, hemse och Havdhem. I Hemse stannade vi och lunchade. Köpte en stor grillad kyckling och delade på plus en burk med vitlöksoliver. Sen tog vi en fika.
Cilla drack en chailatte! Fy fabian vad GOTT det var med Chailatte..hade jag aldrig smakat förut
Vi strosade runt lite och kikade i butiker. Hemse var ett av de större ?placen? på Gotland. I vnaliga fall brukar samhällena man passerar bestå ab typ max en icabutik, en kiosk och eventuellt en mack.

Vidare mot Burgsvik där vi checkade in på en superfräsch camping med feta poolen å allt;) Vi tyckte det kunde vara skönt att parkera cykelkärra och packning där för att sedan fortsätta ?fria? den sista biten ner till Hoburgen. Eftersom vi skulle sova på campingen så slog vi upp tält och bäddade iordning- så vi skulle slippa det när vi kom tillbaka senare på kvällen.
Åhh, vilken lättnad att slippa cykelkärran! ?Lättfotade?(HÖHÖ) trampade vi fram längs den vackra kustvägen ner mot Hoburgen. Det var verkligen kanonfint och när vi kom fram till Hoburgen tog vi lite kort och tittade på grottorna. Sen satte vi oss en stund på rauk-stranden och åt lite ?mellis?.
På vägen hem svängde vi ner mot Holmhällar som var ett annat raokområde. Även det jättefint...men där stannade vi inte länge för vi var supertrötta och ville tillbaka till campingen och få i oss ngn riktig mat. Vi hade en bra bit tillbaka och när vi var tillbaka i Burgsvik var klockan runt halv nio. Sammanlagt hade vi cyklat 9 mil den dagen- drygt! Inte konstigt att kroppen var helt mör! Vi orkade inte laga mat så vi åt en pizza på Burgsviks pizzeria. Den slängde vi i oss medans vi kastade ett och annat öga på fotbollsmatchen som visades på storbildstvn. Sen var det bara ner till campingen och sova som gällde?vi kröp snabbt ner i våra väntande sovsäckar och somnade så fort vi la ner huvudet!

Tisdag morgon vaknade vi redan vid sju. Vi gick upp och åt frukost medan solen sakta höjde sig över oss. Eftersom vi var rejält trötta efter gårdagen så beslöt vi oss för att hänga vid poolen under förmiddagen. Solen stekte våra kroppar och när det blev för varmt tog vi ett svalkande dopp. Härligt!
Framåt 2-tiden åkte vi från campingen. Ljugarn var målet och vi hoppades att vi skulle orka hela vägen dit. Som sagt: vi VAR väldigt TRÖTTA och det var grymt varmt!
Passerade Lye, Rone, Burs. I Burs stannade vi och fikade. Jag drack tre koppar kaffe och åt tre stora kakor. Efter lite välsittande fika gick resan väldigt fort och vid 8-tiden nådde vi Ljugarn och checkade in. (5 mil hade vi cyklat den dagen)
Vi slog upp tältet lite snabbt(börjar få rutin på det) och snodde ihop middag på makrill med hårdbröd, oliver och babybellostar. Det smakade ljuvligt eftersom vi hade ett stort hål i magen!!!
Tog ett kvällsdopp i havet vilket var uppfriskande efter en svettig cykeltur. Sen varmdusch och på med myskläder för att sedan åter igen korva ner sig i sovsäcken. Började vänja sig vid att känna sig som en larv
Väcktes mitt i natten av Cilla. Det prasslade bredvid vårat tält..Cilla tyckte det lät som om ngn kraffsade på tältduken. Jag lyssnade och hörde också prasslet. Men inte var det ngn som höll på med tältduken- nej, det var vid cyklarna. Höll ngn på att rota i våra saker?
Johanna sur som ett bi. Halvt nyvaken korvade jag mig ut ur tältet med sovsäcken runt benen och lös med ficklampan mot cyklarna. Ingenting där! Då insåg jag att ljudet kom från soppåsen som jag glömt bakom tältet. Det var ett djur(iaf var det antagligen ingen människa) som kalasade på våra matrester. Tänk om det var en grävling? Antagligen var det bara en råtta- men jag vågade mig inte ut för att se efter. Så jag drog mig snabbt tillbaka in i tälet och vi somnade om tillslut?

Det blåste nästan storm när vi vaknade på Onsdag morgon. Packade ihop tält och tog med oss frukost&badsaker ner till stranden. Vi tänkte bada efter frukost men det blåsiga vädret lockade inte ner oss i vattnet. Läste lite och solade men plagg efter plagg åkte sanbbt på och vi beslöt oss för att ge upp vårat ?strandande?. Åt lunch och checkade ut(sill med nybakade frallor)
Det visade sig bli en tung dag för mig Trött och stel i kroppen och det var allt annat än lätt att cykla. Vi cyklade från Ljugarn via Ala, Kräklingbo och sen vidare till Slite. I Slite stannade vi på ica och köpte tortellini med skinkfyllning. Vi skulle sova på slite camping och laga VARM mat- där med basta! Vi slogs nästan om tortellinin(skulle ha köpt ett varsitt packet).
Satte upp tältet i stormvädret och sen bytte vi om och gick upp till en pytte krog&pizzeria i Slite för att dricka ngt alkoholhaltigt. En cider sen var jag rund under fossingarna..dags för sömn!
Vinden tilltog under natten och det visade sig att blåsvädret kommit för att stanna?

Vi kämpade på i motvind upp till Kapelhamns camping där vi slog upp tältet och åt lunch. Vi lämnade cykelkärra och packning där för att ta en tur till St:Olofsholm, Kyllaj och Valleviken. Inte så mkt att se egentligen?lite raukar och gamla hus.
Jag började få riktigt ont i magen när vi stannade och pausade vid St:Olofsholm. Jag hade mått illa ända sen jag drack vatten(som måste varit RIKTIGT dåligt) på burgsviks camping. Men nu började det knipa ordentligt i magen och illamåendet blev bara värre och värre. Kändes som om jag spenderat en helda´ på Grönan! Kan inte påstå att motivationen att cykla var speciellt hög?kände mer för att kräkas tills det inte fanns ngt kvar av mig och sen lägga mig i fosterställning& sova. Men det gick ju inte?så det var bara att bita ihop och acceptera läget.
Vi tog en strandpromenad vid St?olofsholm. Filosoferade lite och betraktade det upprörda havet som försökte sluka den klippiga stranden?inget vatten som jag hade velat ta en simtur i direkt
Cyklade tillbaka till campingen och det tog ett tag(med tanke på att det var ordentligt med motvind) Tur att vi lämnat cykelkärra med packning på campingen!
När vi ääääntligen kom fram till Kapelshamns camping var vi svinhungriga. Jag mådde sjukt illa, hade världens magknip OCH var hungrig. Ingen rolig kombination med tanke på att jag visste att jag skulle må ännu sämre om jag åt. Men vad gör man? Jag kan ju inte svälta och vila stackars magen när jag cyklat flera mil. Däremot så hade jag ju inte behövt trycka i mig en panpizza, en daim, en japp, en halv snickers och en massa smågodis..men det är lätt att vara efterklok:/ Musklerna tackade och tog emot- men magen vred sig i plågor. Både jag och Cilla helt färdiga..gick och la oss i tältet vid halv åtta och somnade bums. Skönt att somna ifrån obehagskänslan och illamåendet.

Gotland(fortsättning)

Vaknade på fredagsmorgonen och kände oss som 2 lik! Trötta, stela och med ca 5 mils cykeltur tillbaka till Visby framför. Ingen av oss såg fram emot det- speciellt med tanke på att vinden tjöt utanför. Det skulle bli en jobbig cykeltur?
Damen som ?ägde? campingen påpekade att vi antagligen skulle få ordentligt med motvind. Och det kan man LUGNT säga att vi fick. Det kom att bli en helvetestur?
Vi trampade och trampade men det kändes som om vi inte kom ngnstans. Låg hela tiden på lägsta växel men ändå gick det knappt att få runt tramporna. Jag hann svära både en och två och 52 gånger på vägen tillbaks till Visby. Men tillslut kom vi fram och det var så SKÖNT att få lämna cyklarna på cykeluthyrningen. Jag var så trött på allt som hade med cykelsemester att göra; cyklarna, kärran, packningen, campingköket, T-röd, liggunderlag, sovsäckarna, tältjäveln, barnmatsburkar och proteinbare/pulver..Fy fan!
Nu längtade jag efter vardagen. Sängen, badkaret, kylskåpet, spisen, riktig mat, Lovis, att gå eller röra sig på vilket annat sätt än via cykel?

Vi checkade in på vårt vandrarhem(fängelset) och installerade oss i vårt 2-bäddsrum. Skönt med eget rum!
Dagen hade hunnit övergå i kväll och klockan var väl runt fem. Vi duschade och gick sen och la oss i våra sängar för att ta en ?siesta? Om vi skulle orka dra ut och vända upp och ner på Visby(?partaja?) så behövde vi lite vila. När vi vaknade runt sju så var vi fortfarande lika trött- om inte tröttare- och jag hade ännu ondare i magen. Dem där härliga känsla av magsjuka blandat med hunger. Jag hade inte ätit speciellt mkt under dagen utan jag hade gått på magsjukediet bestående av avslagen cola och blåbärspure(och en liten bit ostkaka som slank ner) Vi hade ju gått och suktat hela veckan efter en fet avslutningsmåltid sista kvällen i form av pizza eller ngt annat onyttigt?och sen massa alkohol och dans på det. Hur skulle det vara genomförbart?
Det blev middag på en tjusig restaurang(oxfile med ugnsrostad potatis) och till det en flaska rött som vi delade på. Efter ett glas gick mina ögon i kors och jag hade verkligen problem med att fixera blicken. Insåg att jag var tvungen att ta det vÄLDIGT lugnt om jag inte skulle hamna i fyllecell;)
Vi drog vidare till ett ställe som hette ?Bocken? där de hade bra med olika dansgolv. Träffade ngr killar som var mellan 26-29 och som höll på att plugga till snutar. Det kändes tryggt att hänga med dem De bjöd såklart på drinkar men jag fixade bara en drink..sen var det vatten som gällde!
Trots att jag hade kunnat somna stående så höll jag igång på dansgolvet i säkert 2 ½ timma. Vid 2-tiden drog vi hem..
Jag vet inte vem som mådde sämst. Cilla med världens fyllehicka och jag vinglandes i mina alldeles för höga klackar och fullt koncentrerad på att inte tänka på saker som kunde få mig att spy(typ barnmat, proteinpulver, sötsaker, makrill)
Tror mitt/vårt tillstånd berodde mer på trötthet/sjuka än fylla. Alla mina organ kändes omkastade??aldrig mer Gotland.? ??aldrig mer cykelsemester på Gotland?..?aldrig mer fylla på Gotland? ältade jag på vägen tillbaka till vandrarhemmet.
När jag väl fått sova bort lite fylla, magont och trötthet så kändes det bättre.

Vaknade vid 9-tiden av att Cilla var på väg till frukosten utan mig. Fick så bråttom att följa med att jag slog i huvudet i våningssängen. Aj! Snabbt på med kläder och efter Cilla ner till frukostsalen. Där tryckte jag i mig 6 mackor! Rostat bröd med ost, marmelad och skinka(alltså inte skinka och marmelad tillsammans)
Sen var jag proppmätt(av ngn konstig anledning..hehe). Vi packade, städade vårt rum och checkade ut. Gick till cykeluthyrningen för att lämna vårt bagage. Det fick ligga där ngr timmar tills det var dags att ta färjan hem.
Medan vi väntade på att våran 16.00-färja skulle anlända strosade vi runt i Visby. Hittade en del kläder på rean(bland annat ett par jeans i str 34!! Hörde ni? TRETTIOFYRA!! Efter två veckor på cykel får jag på mig 34:or)
Vi lunchade på ett litet cafe men lunchade som jag försökte få i mig vände sig bara i magen och ville vara där. Dags för mer blåbär och cola!

Sen väntade den 3 h långa båtresan hem. Vi la oss på soldäck och bättrade på brännan. Njöt av att vara på väg HEM. ÄÄÄÄÄÄÄNTLIGEN!!

Är det ngn som orkat läsa hela vägen hit? I så fall är jag IMPAD:P

snart blire röda löv..

Nu märks det att hösten börjar smyga sig på- speciellt på mornarna!
Jag som borde vara pigg och utvilad vrider mig som en spetsad mask när väckarklockan ringer och det är dags att kliva upp. Snoozetiden nalkas redan:P

Tog en liten morgonpromenad med Lovis och vi fick till ngr riktigt bra träningspass. Repeterade fotpositions ingången- där hon glömt bort den tekniken som jag vill att hon ska använda. Men hon mindes snabbt. Belöning med rolig leksak. Körde transportfotet mellan två leksaker som var ordentligt upplekta för att öka dragningen. Stenhård på position. Läste Evas blogg och kom på att jag ska köra halter en period..först "stående" halter och sen sittande halter. Då kommer hon bli riktigt medveten om hur viktig positionen är och risken att hon sätter sig slarvigt minimieras(framförallt risken att hon hamnar för långt fram- vilket lätt händer om hon är för ivrig/taggad eller har för mkt drag framåt) Synd att jag så sällan orkar planera och tänka igenom mina träningspass...

Nu måste jag skynda till mitt "underbara" jobb...

hemma...

Jag har varit på Gotland i 2 lååånga och slitiga veckor...men jag är för trött för att skriva om det ikväll så det blir får bli imorn när jag kommer hem till Fiskis. Sover hos pappa inatt..har varit och hämtat min guldklimp hos karin. Nu ska jag gosa mig ner bredvid henne i sängen och SOVA!

Natti

RSS 2.0