mammahelg(+anteckningar retriverkurs)

Retriverkurs tillfälle 2 anteckningar:

Störningsträning:
-öka STÖRNING istället för att öka TIDEN!
-hitta ett läge där hunden kontrollerar störningen
-störningen läggs på när hunden gör RÄTT...fortsätt inte att stör om hunden börjar göra fel. Ex fotgående: när hunden GÅR i rätt position=lägg på störning. Om hunden kämpar för att BEHÅLLA position=öka störning(om det är dags att försvåra)
-När hunden KAN en störning är den i princip förbrukad(iaf i den miljön du tränat)Kan sen användas som en "rolig träning" men det blir ingen utmaning för hunden. Satsa på att träna störningar i MÅNGA MILJÖER! Ny situation= prioritera störningsträning framför tid
-öka tiden när det verkligen känns "tryggt" och "stabilt"

inkallning med externt(avståndsbelöning):
-kalla in men vänd och gå när hunden är på väg emot- belöna när hunden hittar gående position vid sidan. Kan hunden gående position så är sittandet vid sidan en baggis. Ofta tränar vi alldeles för mkt sittande vid sidan och "sittande ingångar" istället för att fokusera på gående ingångar.

Problem med kommando:
Om hunden blir frustrerad och har svårt att koppla kommandot: vänta med kommando. Gör det till en problemlösning istället och lägg kommandot på rätt beteende. Eget tillägg: Samma sak om vi plötsligt får problem med ett kommando som tidigare suttit bra, ex "ligg". Om hunden börjar lägga sig allt långsammare på vårat kommando kan det vara bra att under en period ta bort kommando och bara låta hunden erbjuda "ligg". Rata de långsamma. När hunden börjar få tillbaka den gamla intensiteten så lägg på kommandot på det snabba läggandet...ingen ide att tjata ett kommando i samband med "fel beteende"

Stoppsignal:
Hitta beteende under promenad:
-Kedja: blick framåt(ej nos i marken till en början eftersom det är för svårt),stoppsignal,belöning,visselpipan ska vara i munnen
-Vid en hund som har stora följsamhetsproblem kan man blåsa stoppsignal när hunden vänder sig om och tittar- men på de allra flesta hundar är de bäst om man blåser när hunden är vänd ifrån oss. Vi vill inte ha för mkt kontakt bakåt.
-provocera! försök göra så att hunden misslyckas genom att hålla inne på belöningen och se om hunden sätter sig i rörelse mot dig. Gör den det= utebliven belöning!

Matskålar med stoppsignal:
-blås stopp vid maten och belöna med skickad belöning. Blås+snabb belöning till hunden
-senare: blås och gå fram till hunden. Skicka den till en ny matskål
- viktigt att ej belöna rörelse emot oss

Stoppsignal när hund har nos i marken:
-Hitta beteendet nos i marken(vilket inte brukar vara så svårt)
-fejka ett godissök(låtsas lägg ut godiset) och blås stoppsignal. Om hunden lyssnar får den skickad belöning. Om hunden ej lyssnar så gör det inget eftersom den inte vinner ngt på det. Vi har ju inte lagt ut ngt godis...Blås igen efter minst 15 sekunder(så räknas det inte som dubbelkommando!!) och ge hunden en ny chans.
-Om vi blåser på ett riktigt godissök så bör vi befinna oss nära hunden så att vi kan avbryta söket om hunden inte lyssnar på stoppsignalen


apportering
snabba gripanden:
-kasta lyra
-spring tillsammans mot apport och vid för långsamt gripande spring förbi
-problem med att hunden dubbelgriper(tuggar innan den lyfter) eller lyfter+släpper fort: klicka bara när hunden sänker huvudet mot apporten. Där kan den inte göra fel. När huvudet höjs och sänks(i rörelsen) är det automatiskt rätt.


Mammahelg:
Jag har bott hos mamma hela helgen och bara tagit det lugnt. Igår var vi i Kista gallerian och jag köpte en ny batteriladdare till min kamera. Så nu ska här fotas igen!
Sen gick vi till kyrkogården och tände ljus i minneslunden. Det var såååå vackert!

226642-6



226642-7


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0