anteckningar retriverkurs

Anteckningar retriverkurs:

fotgående:(tjänstefot- oftast utan ögonkontakt)

För att få ett fungerande och hållbart fotgående MÅSTE man träna FÖLJSAMHET.

Följsamhet: Skapa förutsättningar för att hunden ska inse att den är BEROENDE av oss. Jobba med belöningar som vi INTE har PÅ oss(dvs externa belöningar)
I en jaktsituation är det arbetet/jakten som är belöningen och då måste hunden kunna jobba för externa belöningar. Vi kommer ha stora problem på jaktprov om vi bara tränat hunden genom att ha belöningar på oss- för på jaktprovet är det arbetet som är största belöningen.

Lär hunden att "klistra" på dig för att få tillgång till externa belöningar. Jobba med följsamhet UTAN kommando! Hunden ska själv komma på att den måste gå via dig för att få ett frikommando. Det är INTE följsamhet om du ber hunden att följa dig. Gå in med inställningen att du inte BRYR dig om hunden. Följsamhet tränas hos en vuxen hund på precis samma sätt som vi tränade våra valpar. Var tyst, byt riktning, nonchalans...

Använd en hjälp i början(dvs kopplet eller en människa som tar bort belöningen om hunden gör fel. Men använd inga "nej". Hunden ska själv få klura ut hur den får tillgång till belöningen. Om hunden gör fel behövs inga "nej"- hunden lär sig av sina misstag. Den fick ju inte sin belöning när den gjorde fel!)

Gående ingångar: Lär hunden att söka din sida för att få tillgång till ngt.(självklart UTAN kommando) Använd kopplet för att förhindra att hunden kan självbelöna sig(kopplet är en hjälp som vi kan plocka bort när hunden vet att den måste söka vår sida för att få ett frikommando. Precis som i många andra inlärningssituationer så hjärntvättar vi hunden att tro att det inte finns ngr andra alternativ. När hunden har hittat ett snabbt och smidigt sätt att få tillgång till sin belöning- varför skulle den vara "olydig"?)

Plocka bort ögonkontakt: I jaktsituation vill vi oftast inte ha en hund som sitter och glor på oss. Då riskerar ju hunden att missa vad som händer runtomkring och då tvingas VI hålla koll på vart exempelvis fågeln faller. Om vi är beredda att ta på oss den rollen så kan vi självklart behålla ögonkontakten i fotgåendet och vid sidan- det är upp till var och en.
Men om vi INTE vill ha ögonkontakten kan vi göra följande:
1. Träna med hunden vid sidan och en utlagd belöning. Titta inte på hunden- det ökar ögonkontakten. Titta på belöningen och ge frikommando så fort hunden tittar på belöningen. Upprepa ngr gånger.
2. Lägg ut belöning och gå ifrån belöningen med hunden i koppel. Så fort hunden kommer upp vid sidan ge frikommando. Här kan det vara svårt att inte få ögonkontakt. Vid stora problem: gå tillbaka till övning 1 eller ÖKA störning för att göra det svårare för hunden att titta på oss. Belöna positionen! Det är inte hela världen om vi ibland belönar ögonkontakt- hunden brukar lära sig fort att det inte är ögonkontakten som är viktig. Ju lättare för att falla in i ögonkontakten desto starkare störningar bör vi jobba med.

Brist i följsamet: Många har hundar som i fotgående(både lydnad och jakt) sitter fint vid sidan men så fort vi börjar RÖRA på oss så rasar hela fotgåendet. Det beror på brist i följsamhet vilket många tränar allt för lite. Se följsamhetsträningen ovan. Om hunden har lärt sig att hitta fotpostion gående(vilket vi gör när vi lär hunden att söka sidan för att få belöningen) varför skulle den då inte behålla den? Hunden ska ju veta att det är bara vid våran SIDA som man får ett frikommando...Alltså: gåendet är oftast inga problem när vi lärt hunden att SÖKA våra sida/hitta position gåendes

Avlämningar:
Inga utsträckta händer när hunden kommer och ska avlämna. Träna handtarget så att hunden måste söka våra händer. Börja utan föremål och klicka när hunden nuddar handen. Gör det till en rolig lek. Ta fram handen på olika ställen och dra tillbaka den genast om hunden är allt för långsam. Lägg kommando på det(ex: "tack") Kommandot använder vi när vi senare vill att hunden ska söka våra händer för att avlämna.

Störningsträning: Lägg på störningar allteftersom. Gör det svårare och svårare för hunden att lyckas för att "säkra" träningen. Retas med hunden! Låt hunden misslyckas! Hunden lär sig både på lyckanden och misslyckanden...

Slutligen: skillnaden på lydnadsfot och tjänstefot är framförallt sättet att belöna de olika fotgåendena. Vid tjänstefot belönar du aldrig med saker som du har PÅ dig(dvs boll och köttbulle i fickan) utan bara med externa belöningar(utlagt godis, hundkompis, friheten att lämna dig, springa och kissa, nosa, äta bajs..o.s.v)
Många har problem med att de "tappar" hundarna i jaktsituationer och mkt handlar om att de tränat för mkt med belöningar på sig själva.

Eva berättade under kursens gång om hur Kuling förälskat sig i skyttarna på jaktproven och att han- om eva inte underhåller träningen tillräckligt väl- blir mer och mer "kompis" med skytten. Han får svårare och svårare att hålla sig vid hennes sida för skytten är ju så spännande...
Då frågade en av kursdeltagarna: "Men hur gör du för att han ska tycka att du är roligare än skytten?"...

Svaret är att det är inte VIKTIGT vem han tycker är roligast. utan det viktigaste är att han VET hur kan ska betee sig för att få tillgång till det roliga....

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0